Deel dit artikel:

“Het wordt voor alle Tourrenners een stressvolle dag”

Kasseien in de Tour: het is altijd iets om naar uit te kijken. Sommige renners krijgen al klamme handjes bij de gedachte aan de ruige ‘pavés’ in Noord-Frankrijk, terwijl anderen niet kunnen wachten om ze te lijf te gaan. En dus vroegen we onze vijf experts in de Toureditie van Cycling: wie ligt het meest wakker van de kasseirit naar Arenberg?

Onze experts

° Jelle Vanendert: renner op rust, etappewinnaar in 2011 op Plateau de Beille
° Lucien Van Impe: levende legende, nog altijd de laatste Belgische Tourwinnaar in 1976
° Dirk De Wolf: analist met hart op de tong, 5x deelgenomen aan de Ronde van Frankrijk
° Serge Pauwels: development coach bij Belgian Cycling, dertiende in het eindklassement van de Tour in 2015
° Dirk Van Thuyne: journalist bij Cycling, Tourfanaat in hart en nieren

Jelle Vanendert: “Ik heb het zelf één keer meegemaakt en ik vond het best leuk. Voor de klassementsrenners ligt dat natuurlijk anders. In het verleden zagen favorieten als Richie Porte en Chris Froome hun winstkansen in duigen vallen tijdens zo’n kasseirit.”

Lucien Van Impe: “Ook in mijn tijd zat er regelmatig een kasseirit in. Ik was daar toen al tegen. Ik begrijp dat zoiets boeiende televisie oplevert, maar een vijftal zones in plaats van elf was voldoende geweest. Niemand gaat de Tour winnen in Arenberg, maar je kunt hem daar wel verliezen.”

Dirk De Wolf: “Mathieu van der Poel heeft de sleutel in handen. Als hij er al op de eerste zone ‘een koek’ op geeft, dan dreigt het een nachtmerrie te worden voor alle klassementsrenners.”

Serge Pauwels: “Zonder pech zullen Pogacar en Roglic elkaar hier niet lossen. Het wordt voor iedereen een stressvolle dag, maar de Colombianen en rasklimmers als Bardet en Pinot hebben nu al zweethandjes.”

Dirk Van Thuyne: “Bijna 20 kilometer kasseien is misschien een iets te copieuze maaltijd. Voor Pogacar vormt dat geen bezwaar, want die kan alles. Roglic zit iets minder vast in het zadel, al beschikt hij natuurlijk wel over een ervaren team.”

Dit artikel verscheen in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!