Deel dit artikel:

Het wonderjaar van Remco

Recap van het waanzinnige wonderjaar van Remco Evenepoel.

Maakte Dave Brailsford een grapje of was het de INEOS Grenadiers-baas menens toen hij bij Patrick Lefevere polste of Remco Evenepoel te koop was? Hoe dan ook: de kersverse wereldkampioen hield zelf de boot af en verzekerde geen zin te hebben in een verhuis naar een ander team. Met zijn boerenjaar plaatste hij een fenomenaal orgelpunt achter twee decennia ‘Quick-Step’ in het peloton. Het contract dat beide partijen met elkaar verbindt tot eind 2026, wijst er alleszins op dat ze de ambitie hebben om samen nog enkele hoofdstukken toe te voegen aan hun bijzondere succesverhaal …

Remco, laten we allereerst even terugkeren naar het begin van jouw wielercarrière. Door je opvallende prestaties bij de junioren stonden de managers van alle topploegen toen al in de rij om je binnen te halen. Waarom koos je voor Deceuninck – Quick-Step?

“Het klopt dat er wel meer ploegen geïnteresseerd waren, maar Patrick Lefevere ondersteunde me al toen ik mijn eerste stappen in het wielrennen zette en nog alles moest bewijzen. Hij had daardoor een voorsprong op alle anderen, waarmee ik geen enkele persoonlijke band had. Eigenlijk was de keuze snel gemaakt en heb ik nooit echt getwijfeld.”

Je zou dit team het Real Madrid of het FC Barcelona van het wielrennen kunnen noemen. Was je als jonge gast, toen je nog voetbalde, al fan?

“Absoluut. Het palmares van deze ploeg spreekt tot de verbeelding, net als de lijst van grote kampioenen die hier al hebben gereden. Voetballertjes dromen van Barça of Real, jonge wielrenners willen naar Quick-Step.”

Het ‘Wolfpack’-label is ontstaan uit de brede klassieke kern die telkens met enkele gelijkwaardige (schaduw)kopmannen de finales van grote eendagswedstrijden kleurde. Maar ondertussen ben jij toch de onbetwiste opperwolf?

“Vooral in rittenkoersen is dat zo. Om een ronde te winnen, moet je inderdaad een andere strategie hanteren dan in een klassieker. In het verleden begonnen we vaak zonder klassementsambities en trachtten we in de vlakke ritten aan te sturen op een massasprint om zo veel mogelijk ritten te winnen met een van onze snelle mannen, maar dat zal voortaan minder het geval zijn. Een massasprint organiseren kost veel energie, terwijl je een klassement net wint door spaarzaam te zijn met je inspanningen. Het was trouwens Tim Declercq, iemand met veel kilometers op de teller, die ervoor heeft gepleit om zo snel mogelijk die andere manier van koersen aan te nemen en het leerproces niet uit te stellen. En dat heeft geloond. De transitie naar klassementsploeg is vlotter verlopen dat verwacht. Ik durf gerust stellen dat wij tijdens de Vuelta het sterkste team waren.”

Vooraf zei je dat jouw Vuelta geslaagd zou zijn met een ritzege en een toptienplaats in het eindklassement. Je hebt waarschijnlijk bewust jouw echte ambities toen niet uitgesproken?

“Het eerste echte doel was de tijdrit. Die was me op het lijf geschreven: veel rechtdoor, blijven duwen. En ik hoopte ook wel op een bergrit. Ik was erop gebrand om in week drie nog mee te spelen in het klimwerk, ongeacht het klassement. Ik had zo veel bergop getraind dat ik die investering absoluut wilde verzilveren. Maar eerlijk: het eindklassement was vooraf geen hoofddoel. Dat moet je rit per rit evalueren, want je weet nooit of je nog een slechte dag zal hebben. Na mijn val in rit twaalf had ik een tweetal dagen geen versnelling in de benen, maar de power bleef aanwezig. Dan komt het erop aan om de rust te bewaren. Eerder dit jaar, in de Ronde van het Baskenland, moest ik op de laatste dag lossen uit een groepje met favorieten. Maar echt wegrijden deden ze niet, ik kon zelfs nog wat tijd terugpakken. Toen miste ik ook eventjes het extraatje dat nodig was voor de eindzege, vermoedelijk door de belastende voorbereiding op Luik-Bastenaken-Luik. Gelukkig haalde ik daar wel het verhoopte resultaat, wat bevestigde dat onze aanpak klopte. Dat besef gaf me vertrouwen tijdens de Vuelta. Uiteindelijk komen resultaten niet vanzelf.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels