Deel dit artikel:

Het verhaal achter MacAskill’s Youtube-hype (VIDEO)

'The Ridge' van Danny MacAskill is een echte internethype geworden. Hij rijdt er bovenop een bijna onbereikbare berg en doet er ondenkbare stunts. In deze BBC-documentaire zien we de voorbereiding en de vele moeilijkheden.

Zes weken voor de opnames ging de ploeg de Cuilin Ridge, een berg vlak bij de geboorteplek van de Schot MacAskill, verkennen terwijl er volop mist is. Dan wordt het al duidelijk dat niet zomaar een Youtube-filmpje wordt. De risico’s zijn ook niet min: iemand kan gewond raken, of erger…

Op D-day ziet het er aanvankelijk niet goed uit, want de mist hangt over het water en de berg. Toch wagen ze het erop en begint de filmploeg aan een trektocht van zo’n drie uur met een mountainbike en heel wat cameramateriaal. Wanneer de mist uiteindelijk toch wat wegtrekt, kunnen ze een eerste shot filmen met Danny die op de heuvelkam rijdt, gefilmd door een drone. Daarna volgt een korte nacht, want in tegenstelling tot wat je in het originele filmpje ziet, zijn er meerdere opnamedagen nodig…

NIET KIJKEN

Op de tweede dag staat er veel op het spel, want ze trekken naar een punt dat niet voor niets Inaccessible Pinnacle (‘onbereikbare top’) wordt genoemd. Die top wordt enkel gefilmd voor het uitzicht en niet om naar beneden te rijden, maar toch waagt MacAskill het om zich zomaar even los te maken van het veiligheidskoord om een waarheidsgetrouwer beeld te krijgen terwijl hij de laatste meters naar boven klautert met de fiets in zijn nek. Intussen houdt de cameraploeg de handen voor de ogen om het akelige beeld niet te hoeven te zien.

Daarna gaat het naar een smalle richel met een akelige afgrond. “Gewoon zorgen dat je niet hapert met je pedaal of je stuur waardoor je honderden meters naar beneden valt”, doet MacAskill er luchtig over.

Ook de derde draaidag begint met een lange trektocht naar een heuvelkam, waar de trialbiker een technische afdaling wacht. Even later doet hij waar hij goed in is: een brede gap tussen twee enorme rotsen overbruggen. Na heel wat pogingen, koppijn van de opgevangen schok bij het landen en verbazing over wat de Rocky Mountain-fiets aankan, staat het toch op film.

ORIGINEEL EINDE

Pas de voorlaatste dag schieten ze de openingsscène met het roeibootje en daarna het balanceren op een boomstam tussen twee rotsen. Ook hier zijn een aantal opnames en wat vloeken nodig om het te doen slagen. En op de laatste dag gaat Danny eerst wat oefenen voor de adembenemende slotscène waarbij hij tegen een afspanning rijdt, een koprol mét fiets maakt en landt aan de overkant van het hek. Bij de eerste echte poging zonder valmat lukt het meteen.

Bekijk de BBC-documentaire Danny MacAskill: Riding the Ridge van net geen half uur – even een kopje koffie bij nemen – en sta versteld van het doorzettingsvermogen dat nodig is om een dergelijke stuntfilm te maken.