Deel dit artikel:

“Het palmares van Wout en Mathieu moet nog indrukwekkender”

Nu het openingsweekend achter de rug is, is het reikhalzend uitkijken naar het seizoensdebuut van Mathieu van der Poel (Strade Bianche) en Wout van Aert (Tirreno-Adriatico). Beide klasbakken kunnen alleen maar tevreden zijn met een extra Monument op hun erelijst, lieten José De Cauwer en Jan Bakelants streng maar rechtvaardig optekenen in de voorjaarseditie van Poggio.

Jan Bakelants: “Tom Boonen merkte onlangs in De Tijd fijntjes op dat Wout al veel heeft gewonnen, maar nog niet de wedstrijden waar het voor een renner als hij om draait. Dat is niet geheel onterecht.”

José De Cauwer: “Wout is de allerbeste renner van het moment, zeker voor de klassiekers. In mijn perceptie is hij ook een betere coureur dan Boonen was. Maar Boonen won wel meerdere keren al die voorjaarsklassiekers, pakte ook de groene trui én werd wereldkampioen. Bovendien wonnen in diezelfde periode ook ploegmaats als Stijn Devolder en Niki Terpstra. Dat maakt de reeks overwinningen van Boonen en van de ploeg-Lefevere eigenlijk nog straffer.”

Jan Bakelants: “Jumbo-Visma moet misschien toch eens stilstaan bij hoe Quick-Step dat vroeger aanpakte. Als Tom zei dat hij wilde winnen, dan moest en zou hij winnen. De manier waarop maakte niet veel uit – ook hij kon rekenen op zijn sprint. Dat soort realpolitik of resultaatvoetbal mis ik wat bij Jumbo-Visma. Als Van Aert wint, is het altijd eclatant: in de Strade Bianche, de E3, Milaan-Sanremo, die Tourrit naar Calais … Maar het wordt stilaan tijd om te zeggen: ‘Wout, het gaat er niet om dat je op een grootse manier wint, het gaat erom dat je wint’. Het zou toch jammer zijn als we hier over vijf jaar weer zitten en moeten vaststellen dat hij de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix niet gewonnen heeft?”

Wat met Mathieu van der Poel dit voorjaar?

José De Cauwer: “Voor het WK liet Mathieu zelf al optekenen dat de speeltijd voorbij was, dat het tijd is om meer te gaan oogsten. Er is dus al een klik gekomen in zijn hoofd. Anderzijds: ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Het is een feit dat Mathieu minder coachbaar is dan Wout. Hij doet meer op het gevoel, voor het plezier, probeert nog wat te leven. Ik denk dus niet dat je van Mathieu een Wout kunt maken. Mathieu wíl dat ook niet. Dan kun je zeggen: dat is de charme van Mathieu. Maar zo vliegen de jaren wel voorbij, hé!”

Jan Bakelants: “Mathieu heeft natuurlijk wel al twee keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen, maar voor hem geldt hetzelfde als voor Wout: hij is supergoed, maar zijn erelijst laat nog niet genoeg zien hoe supergoed hij is.”

Staan ze dan allebei voor een sleuteljaar?

José De Cauwer: “Toch zeker voor een aantal sleuteljaren. Voor hun dertigste zou hun palmares er nóg indrukwekkender mogen uitzien.”

Jan Bakelants: “Ik snap niet dat Van der Poel het crossseizoen niet heeft overgeslagen en een brede basis heeft gelegd om in het voorjaar alles kapot te rijden.”

José De Cauwer: “Oh, maar ik verwacht toch een super-Mathieu, hoor …”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels