Deel dit artikel:

Het materiaal van Lotte Kopecky

Het potentiële forfait van Wout van Aert is een fameuze streep door de rekening, maar toch bestaat de kans dat de Belgische kampioenentrui zondag als eerste over de meet komt. Ook Lotte Kopecky heeft immers haar zinnen gezet op winst in ‘Vlaanderens Mooiste’. Wij analyseerden het materiaal dat ze ter beschikking heeft om haar ultieme droom na te jagen.

S-Works Tarmac SL7

Kopecky reed in haar profcarrière al met fietsen van Ridley en Liv, en nu ze renster van Team SD Worx is, mag ze Specialized toevoegen aan dat rijtje. Haar ploeg is de enige vrouwelijke WorldTour-formatie die het Amerikaanse merk vertegenwoordigt, en dat al voor het negende seizoen op rij. “Ik reed in het verleden nog nooit met Specialized en was meteen heel enthousiast toen ik de fiets ontdekte”, zegt Kopecky. “Dat Team SD Worx met Specialized rijdt, was een van de doorslaggevende argumenten om voor de ploeg te kiezen. Als je eender welke wielrenner naar zijn droomfiets vraagt, zal deze Tarmac SL7 heel vaak in de top 3 staan.”

Garmin Edge 830

Net als vorig jaar vindt Lotte de weg op de fiets dankzij de Garmin Edge 830 (€ 399,99), een compact model dat uitblinkt in mogelijkheden en connectiviteit. Die ruime waaier aan mogelijkheden zit dan ook nog eens vervat in een apparaat van nog geen 80 gram. De software van Garmin valt ook prima te rijmen met die van de SRAM Red eTap-groepset van Team SD Worx. De SRAM AXS-app maakt het mogelijk om alle gegevens die de Garmin 830 verzamelt uitgebreid weer te geven. Het maakt van de Edge 830 een fietscomputer die alles in huis heeft om je beste trainingsmakker te worden en die te connecteren is met alles wat je maar wilt.

Zipp 353 NSW

Lichtheid, aerodynamica en stabiliteit komen samen in Kopecky’s nieuwe wielen. De tubeless Zipp 353 NSW’s zijn uitgerust met een speciaal ontwikkelde velg, die zowel de luchtweerstand als de zijdelingse kracht in tijden van flinke zijwind maximaal reduceert. “Team SD Worx staat voor aanvallend koersen en deze wielen komen erg tot hun recht in deze filosofie. Ik heb niks te klagen over het materiaal, dus dat geeft me extra motivatie voor de klassiekers”, vertelt Kopecky. Naast stabiel en aerodynamisch zijn de wielen met hun 1255 gram ook nog eens uitermate licht. Al die kwaliteiten zorgen echter voor een ietwat duurder prijskaartje, want de adviesprijs loopt op tot 3600 euro.

Specialized S-Works Turbo RapidAir 2Bliss Ready

Specialized ontwikkelde de Turbo Rapidair 2Bliss Ready (€ 80) in nauwe samenwerking met de profrenners van het toenmalige Deceuninck – Quick-Step. De ploeg had een aantal ambitieuze doelstellingen klaar voor de fabrikant: ze wilden de snelste, lichtste en tegelijk meest lekbestendige banden die ooit gemaakt werden. Die ontwikkeling leverde uiteindelijk een soepele tubelessband met een lage rolweerstand op. De stabiele zijwanden maken het mogelijk om snel en zelfverzekerd de bochten in te duiken. De combinatie van de Turbo Rapidair en de Zipp 353 NSW-wielen, waarmee Kopecky het komende jaar de weg op kan, weegt slechts zo’n 1750 gram. Tubeless vindt steeds meer ingang in het profpeloton en deze Turbo’s behoren tot de top in hun categorie.

Time XPRO 15

Sponsor SRAM nam recent de pedaalafdeling van het Franse TIME over, dus logischerwijs zijn de fietsen van Team SD Worx uitgerust met de parels uit het oeuvre van de pedaalafdeling. Dankzij de body in carbon en de titanium as is de XT15 (€ 415) de belichaming van een pedaal die de kracht van de fietser maximaal overbrengt naar de weg – lees: met zo min mogelijk verlies. Bovendien worden Time-pedalen vooral geroemd vanwege hun uitmuntende ‘float’. Die term verwijst naar de mobiliteit die je voet nog heeft eens hij is ingeklikt in het pedaal. Wie het over float heeft, heeft het vooral over ergonomie, want de impact op spieren en gewrichten (met name de knieën) is kleiner. Het zijn dus pedalen die een prima krachtoverbrenging garanderen én blessures in de kiem smoren.

PROGRAMMA

Ronde van Vlaanderen vrouwen

  • Datum: zondag 3 april
  • Afstand: 159 kilometer
  • Start: 13u25 op de Markt in Oudenaarde
  • Finish: omstreeks 17u45 in de Minderbroedersstraat in Oudenaarde
  • Vanaf 15u live op Canvas

ZO WAS HET VORIG JAAR

Bekijk de highlights van de Ronde van Vlaanderen van 2021 voor vrouwen, met Annemiek van Vleuten als winnares (Engelstalig commentaar).