Deel dit artikel:

Hellingen van de Omloop Het Nieuwsblad (+ Cyclo)

Liefhebbers van het gedokker over de kasseien kunnen dit weekend weer hun hart op halen. Met het tweeluik van de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne wordt het Vlaamse voorjaar op gang geschoten. Wij namen alvast het parcours en de hellingen van de Omloop en diens Cyclo onder de loep.

Na de facelift van 2018, waarbij de finale een kopie werd van die van de Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove, bleef het parcours quasi ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Net als de voorbije jaren starten de renners aan ’t Kuipke in Gent. Vanaf de befaamde wielerpiste ligt er nog 200 kilometer met onderweg 13 hellingen en 9 kasseistroken te wachten op het peloton.

Het duo Haaghoek-Leberg blijft een prominente functie vertolken met maar liefst drie passages. Op amper 40 kilometer van de finish ligt de Molenberg, dus wie weet, kan daar al een beslissing vallen, net zoals dat indertijd in de Ronde kon gebeuren. Net daarvoor moeten de renners nog tweeëneenhalve kilometer stuiteren over de kasseien van Mater. Tussen de Berendries, de favoriete Vlaamse klim van Greg Van Avermaet, en de Muur van Geraardsbergen wordt de kortste weg via Lierde gekozen, met onderweg de Elverenberg. Het duo Muur-Bosberg moet dan nog zijn werk doen. De finish ligt op de Onderwijslaan in het centrum van Ninove.

De vrouwen starten acht minuten na de mannen aan ’t Kuipke, en zij krijgen net als vorig jaar tien hellingen en vijf kasseistroken. Via Tenbosse en de Eikenmolen rijden de vrouwen naar exact dezelfde finale als de mannen, met het duo Muur van Geraardsbergen-Bosbeg in de hoofdrol. De finish ligt eveneens in Ninove.

Op zondag is het dan de beurt aan de recreatieve wielrenners. Je kan in de Omloop Het Nieuwsblad Cyclo kiezen voor 154, 106 en 70 km. In tegenstelling tot de vorige jaren starten en finishen alle afstanden in Gent. Met vijf kasseistroken moeten ze niet veel onderdoen voor de profs. Enkel de Holleweg en Ruiterstraat zitten niet in het parcours. Ook het aantal hellingen kan al tellen: de profs doen er dertien en de 130 kilometer van de Cyclo heeft er tien. Als het peloton scheurt op de nieuwe helling van de Elverenberg, dan kan jij daar ook de benen testen. Den Ast en de Katteberg zitten niet in de omloop, maar Tenbosse is een waardige vervanger. Alle afstanden rijden dezelfde finale als de profs, dus over de Muur en Bosberg. De 90 kilometer pikt al in aan de Rekelberg, de 65 kilometer aan de Valkenberg.

ETIXX CLASSICS TOUR EN PELOTON

De Omloop Het Nieuwsblad Cyclo is onderdeel van de Etixx Classics Tour, een reeks van tien ‘bucket list-events’ voor de gepassioneerde fietser uit binnen- en buitenland, waarbij de deelnemers over de parcours van de mooiste en meest gerenommeerde Vlaamse wielerklassiekers fietsen. Met het oog op een optimale beleving gebeurt dit altijd de dag voor of de dag na de wedstrijd van de profs.

De Etixx Classics Tour maakt op zijn beurt deel uit van Peloton. Peloton verzamelt de mooiste en meest spraakmakende Belgische toertochten onder één koepel. Peloton staat voor kwaliteit, fun, uitdaging, veiligheid, gezondheid … en plaatst de beleving van de deelnemers centraal. Bekijk hieronder alle info van de hellingen (percentages, lengte, hoogtemeters, locatie, Strava-segment) door erop te klikken.

Omloop Het Nieuwsblad (profs)

HELLINGEN

1. Leberg
2. Den Ast
3. Katteberg
4. Leberg
5. Rekelberg
6. Valkenberg
7. Wolvenberg
8. Molenberg
9. Leberg
10. Berendries
11. Elverenberg-Vossenhol
12. Muur/Kapelmuur
13. Bosberg

KASSEISTROKEN
1. Haaghoek
2. Huisepontweg
3. Holleweg
4. Haaghoek
5. Paddestraat
6. Ruiterstraat
7. Kerkgate
8. Jagerij
9. Haaghoek

Omloop Het Nieuwsblad Cyclo

HELLINGEN
1. Wolvenberg
2. Molenberg
3. Leberg 
4. Berendries
5. Elverenberg-Vossenhol
6. Valkenberg 
7. Tenbosse
8. Muur/Kapelmuur
9. Bosberg
10. Eikenmolen
11. Rekelberg
KASSEISTROKEN
Kasseien Kerkgate
Kasseien Jagerij

Kasseien Haaghoek
Kasseien Paddestraat