Deel dit artikel:

Heilige Handen: Geert Tiebergyn

Weinig actieve soigneurs met zo’n staat van dienst als Geert Tiebergyn – ‘Tiebe’ voor de vrienden. Hij werkte met de groten der wieleraarde en was sinds 2014 de vaste verzorger van Greg Van Avermaet.

Het leven zoals het is achter de schermen bij AG2R Citroën Team, aan de vooravond van de Renewi Tour. Na een dik uur interview met Geert Tiebergyn wordt er plots op de deur geklopt en stapt Greg Van Avermaet de hotelkamer binnen. “Ah, ze zijn hier vragen aan het stellen over gepensioneerden zoals jij. Ik heb net gezegd wat voor een slechte vent jij bent, ik weet niet wat ze ervan gaan maken, hoor …”, opent ‘Tiebe’ de debatten. “Het is kwart na tien ’s avonds en mijnheer Van Avermaet komt me hier wakker maken omdat hij nog een yoghurtje wilt. Zo gaat dat er hier dus aan toe”, doet hij er nog een schepje bovenop. Waarna ‘Gouden Greg’ even gevat uit de hoek komt als in zijn beste jaren op de fiets: “Rustig ‘Tiebe’, ik kwam gewoon maar even checken of hier geen vrouwen op de kamer zitten …”

Het mag duidelijk zijn: Van Avermaet en zijn persoonlijke verzorger zijn door de jaren heen prima op elkaar ingespeeld geraakt. Maar daarover later meer. Eerst gaan we terug in de tijd, naar de begindagen van Tiebergyns carrière als soigneur. “Eigenlijk is alles begonnen met Niko Eeckhout. Ik kreeg voordien ook al geregeld sporters over de vloer in mijn massagepraktijk, maar hij was de eerste profrenner”, vertelt ‘Tiebe’. “Niet veel later kreeg ik van Walter Planckaert en Christophe Sercu – respectievelijk ploegleider en manager bij Niko’s ploeg Palmans-Ideal – de vraag om freelance aan de slag te gaan als soigneur. In 2001 ben ik samen met hen overgestapt naar Lotto-Adecco en was de trein definitief vertrokken.”

Tiebergyn maakte snel naam in het wielermilieu. Na twee seizoenen bij de Lotto-formatie kwam Johan Bruyneel plots aankloppen. “Op die manier ben ik bij het grote US Postal beland, waar ik na verloop van tijd werd gepromoveerd tot hoofdverzorger en verantwoordelijke van de service course in Brakel”, legt Tiebergyn uit. “Nadien ben ik nog jaren voor de ploegen van Johan blijven werken, van Discovery Channel over Astana tot RadioSchack. Na zijn exit uit het wielrennen ben ik nog één seizoen bij RadioSchack-Leopard gebleven, tot ik gecontacteerd werd door BMC en Greg Van Avermaet, die op zoek was naar een persoonlijke soigneur. Vervolgens ben ik Greg ook gevolgd naar CCC en AG2R Citroën, waar ik vandaag nog steeds aan de slag ben. Als masseur situeert mijn expertise zich vooral op het vlak van recuperatie en pijnbestrijding, in nauwe samenwerking met de kinesitherapeut en osteopaat van de ploeg.”

Door de jaren heen nam Tiebergyn heel wat gerenommeerde toprenners onder handen, zoals Peter Van Petegem, Andrei Tchmil, Alberto Contador, Fabian Cancellara, Stijn Devolder, Philippe Gilbert … Maar de meest tot de verbeelding sprekende naam in dit indrukwekkende lijstje is allicht toch die van Lance Armstrong. ‘Tiebe’ heeft nog altijd veel bewondering voor ‘The Boss’: “Lance was een topper op alle vlakken. Als hij in de buurt was, stak iedereen een tandje bij. Hij dwong dat af met zijn charisma. Was er iets niet in orde, dan kreeg je het wel te horen, maar altijd 100% respectvol. Hij was een sportoverschrijdende figuur en een leider in de pure zin van het woord.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!