Deel dit artikel:

Groot parcours populair op Omloop Passage Fitness

De Omloop Passage Fitness was de opener van de Bank van De Post Cycling Tour. Bijna 3400 wielertoeristen zakten af naar de Blaarmeersen in Gent voor een gezellige tocht over enkele bekende hellingen uit de Vlaamse klassiekers.


(foto Alain Buyck)

De Omloop Passage Fitness kon vooraf al rekenen op 1550 inschrijvingen, op de dag zelf daagden er nog eens 1830 wielertoeristen op. Alle deelnemers hadden de keuze uit drie afstanden: 60, 110 en 150 km. Vooral de twee grootste parcours waren erg populair. Meer dan 80 procent van de deelnemers verkozen de 110 of de 150 km.

De diverse fietsafstanden van de Omloop Passage Fitness volgden gedeeltelijk het parcours van de wielerklassieker Omloop Het Nieuwsblad. Zo fietsten de deelnemers over de Taaienberg en Molenberg, hellingen bekend uit de Vlaamse klassiekers.
 
Marc Nachtergaele (53, Dentergem) koos zoals altijd voor de grootste afstand. ‘Het hele jaar neem ik deel aan tochten voor wielertoeristen. Ik doe ook aan alle grote klassiekers. Aangezien ik alles doe in functie van de grote klassieker. Otztaler Radmarathon in Oostenrijk, is het nodig om altijd voor het langste parcours te kiezen. Omloop Passage Fitness was mijn eerste tocht van het seizoen. Ik vind het een mooie rit. Het valt vroeg op het jaar, het is ook niet overdreven zwaar. Echt ideaal om mee te starten. Ik vind de tochten van Cycling Tour altijd erg goed. Het is verzorgd, het parcours is veilig en de bevoorrading is perfect. Ik weet alleen maar plus punten.’

Farid Hadadi (43, Assenede) koos voor de 110 km, maar daar had hij achteraf wel wat spijt van. ‘Ik heb last van krampen, maar ik ben toch blij dat ik heb kunnen uitrijden. De laatste 30 km waren er toch echt te veel aan, toen vroeg ik mij wel af waarom ik niet gewoon de 60 km had gedaan. Ik heb het onderschat. Het is nochtans niet de eerste keer dat ik dit doe. Maar sinds vorig seizoen heb ik niet meer op de fiets gezeten. Ik ben zelfstandig, dus er blijft zelden tijd over. Maar ik ben nu gewaarschuwd. Zonder training ga ik dat niet meer doen. Vanaf nu vlieg ik er weer in. Het zal nodig zijn, anders mag ik de Ronde van Vlaanderen op mijn buik schrijven.’

De vrienden Vincent Ongena (40, Gent) en Matyas Laureys (26, Kluizen) kozen voor de 60 km. ‘Het was de eerste keer dat we deze tocht reden’, vertelt Vincent. ‘Het was plezant. Het weer was eigenlijk perfect, behalve de wind dan. Maar het belangrijkste was dat het droog bleef.’ Het duo kijkt nu volop uit naar de AVS Peter van Petegem Classic. ‘We zijn fan van Peter van Petegem geweest. Die tocht is voor ons traditie geworden. Het is de koers waar we elk jaar naar uitkijken. De Peter van Petegem Classic is onze Ronde van Vlaanderen’, aldus Matyas Laureys