Deel dit artikel:

Groot onderhoud voor VdB

Ieder nadeel heb z'n voordeel. De legendarische woorden van Johan Cruijff klinken soms wat hol, maar zijn ook van toepassing op Jurgen Van den Broeck. De kopman van Lotto-Belisol kreeg tijdens zijn revalidatie een 'groot onderhoud' en laat ruim een maand voor de start van het nieuwe wielerseizoen indrukwekkende parameters optekenen.

Lotto-Belisol heeft dezer dagen zijn tenten opgeslagen op Mallorca. Het Spaanse eiland baadt in een aangenaam lentezonnetje. Ook het gezicht van Jurgen Van den Broeck straalt. Vijf maanden na zijn fatale val in de Ronde van Frankrijk heeft de Morkhovenaar dan ook alle redenen om te lachen. De kopman van Lotto-Belisol heeft na zijn zoveelste dosis pech opnieuw het juiste spoor
gevonden. De trein die erop moet rijden heeft bovendien een nieuwe carosserie gekregen.

Zo zit Van den Broeck eindelijk recht op zijn fiets. “Vroeger kreeg ik altijd te horen dat ik scheef zat”, lacht VDB. “Tijdens de maanden na mijn val heb ik de tijd gehad om aan mijn lichaam te werken. Vroeger had ik door rugklachten vaak evenwichtsproblemen en zat ik met één voet die iets meer plooide. Ik kon niet gewoon rechtstaan. Tijdens mijn blessure hebben we alles geanalyseerd en opgelost met verstevigende oefeningen. Je kan wel zeggen dat ik een groot onderhoud heb gekregen.”

De resultaten liegen niet. Na een inspanningstest, waarin de renners tien minuten bergop in het rood moeten gaan, laat Van den Broeck een melkzuurwaarde van 13 mmol noteren. Een hoge waarde. VDB zit fris, verzekert inspanningsfysioloog Bert Ackaert van Energy Lab. De Belgische Tourhoop is niet verrast. “Ik zit al een tijdje op de fiets en liet tijdens een inspanningstest betere waarden dan in 2011 noteren. Ik moest daarna opgeven in de Tour, maar was nooit beter in conditie dan toen.”

Het is voor mij wel een opluchting. Ik kan relaxer het nieuwe seizoen aanvatten. Zonder twijfels in mijn hoofd. Een garantie op succes is het echter niet. Het blijven maar cijfers. In de koers, daar moet het echt gebeuren.”

Van den Broeck oogt halfweg december al heel scherp. Wie de tweevoudige nummer vier van de Tour nu ziet, kan maar moeilijk geloven dat hij tijdens zijn revalidatieperiode 9,5 kilogram is aangekomen. “Mijn seizoen was voorbij. Ik lag bijna heel dag dag in mijn zetel niets te doen. Als je dan ook nog salade moet eten, dan word je helemaal depressief. Maar die extra kilo’s waren tijdens mijn revalidatie een voordeel. Je spieren zijn beter beschermd en een maand voor het nieuwe seizoen is alles er bijna terug af.”

Het verhaal dat Van den Broeck alleen maar op de Tour focust, hoort hij liever niet. En dat wil hij in 2014 opnieuw duidelijk maken. “Ik wil ook goed zijn in andere koersen, maar er wordt alleen over de Tour geschreven.” De Tirreno-Adriatico is alvast een nieuwe wedstrijd op zijn kalender. “Daar wil ik echt goed zijn, daar wil ik presteren.”

En bouwen aan zijn palmares. “Uiteraard wil ik heel graag winnen, maar je kan dat niet dwingen. Als je dokter wil worden, maar je moet tot je 60ste studeren, dan ben je een dwaas. Ik weet dat ik nooit een veelwinnaar zal worden, maar ik ben wel goed in een wedstrijd over drie weken. Voor mij is het goed dat de ploeg zich versterkt heeft. Misschien zelfs het sterkste Lotto in jaren. Nu hebben we in elke koers een doel en kan ik ook eens in de schaduw rijden.”