Deel dit artikel:

Grinta! op de Henegouwse heuvels

De Bank van De Post Cycling Tour hield voor de vierde etappe halt in het wondermooie Pays des Collines. 2.700 wielertoeristen waren van de partij op de Grinta! Challenge - La Tournay.


De Grinta! Challenge – La Tournay, dat is klimmen en genieten van het prachtige landschap. (foto alain buyck)


Zoals de naam van de streek doet vermoeden, was klimmen de boodschap, want op het programma stonden onder andere La Houppe en Hameau des Papins. Een gezonde dosis grinta kwam hier goed van pas.

De Grinta! Challenge – La Tournay is een ideale gelegenheid om eens een wat mindere bekende fietsstreek te ontdekken. Vanuit het makkelijk bereikbare Kain bij Doornik werd vertrokken voor 63, 103 of 150 km doorheen het Pays des Collines. Zestien groene heuveltoppen moesten overwonnen worden in de streek van Ellezelles, Flobecq (Vloesberg) en Frasnes-Lez-Anvaing.

Het overgrote deel van de deelnemers koos voor de twee langere afstanden, maar er was ook een Kids Tour voor de jongsten onder hen. De begeleiders hadden 18 km uitgestippeld zonder noemenswaardige hellingen. Twee van de deelnemers hadden nog steunwieltjes nodig, maar Titouan Delfosse (9, Wattripont) had wel een rasechte koersfiets mee. Hij was dan ook vol vertrouwen: “Vandaag ga ik winnen!”

De vrienden Alexandre Leclercq (20, Brussel) en Damien Navarre (19, Brussel) hadden gekozen voor de korte afstand en ze hadden geen spijt: “het was een gevarieerd parcours en ook de organisatie was meer dan in orde, enkel de steentjes op sommige wegen waren wat vervelend.”

Sommigen maakten er zelfs een heuse familie-uitstap van. Hans Van Moen (28, Diksmuide) en zijn echtgenote Evelien Baute (28, Diksmuide) waren samen op pad met schoonbroer Lode Jacobs (27, Oostkamp) voor de 103 km. “Het is enkel jammer dat de klim naar Mont Saint-Aubert niet meer in het parcours zit. Dat vonden we vorig jaar een mooie afsluiter. Lode heeft wel lek gereden op één van de slechte stukken, maar de rit zelf was heel goed uitgestippeld. De bevoorradingen vonden we zelfs beter opgesteld dan vorige keer.”

Roger Vandecapelle (69, Tielt) en Roger Debouvere (71, Tielt) bewezen dat ze qua kilometers niet moeten onderdoen voor de jeugd. Het was hun derde deelname aan de Grinta! Challenge – La Tournay en ze kozen deze keer voor de middellange afstand. “Alles was perfect uitgepijld, ik kan enkel proficiat zeggen. Waren alle ritten maar zo goed georganiseerd!”

Een opgemerkte deelnemer was Eric Desmette (48, Antoing). Samen met zijn trouwe viervoeter Zara reed hij de 150 km. De Jack Russel was het blijkbaar gewoon om in zijn bakje voor het stuur te moeten liggen terwijl haar baasje lange kilometers afmaalt. “Iedereen kent mijn hondje, maar dankzij het extra gewicht moet ik natuurlijk wat harder trappen op deze hellingen, en dat maakte het wel zwaar. Vooral Les Hauts Beau Site vond ik lastig en de vele wagens op die weg maakten het extra moeilijk.”

De volgende afspraak op de kalender van de Bank van De Post Cycling Tour is meer dan de moeite waard. Tilff-Bastogne-Tilff is een heuse klassieker die niet op het palmares mag ontbreken. Op 23 mei word je weer verwacht in Tilff. Uiteraard staan de Côte de Wanne en La Redoute opnieuw op het menu.