Deel dit artikel:

Golazo ondersteunt Afrikaanse wielrennen

Het Belgische sportbedrijf Golazo heeft een achtjarig partnership gesloten met de Confédération Africaine de Cyclisme (CAC), de overkoepelende Afrikaanse wielerbond. De overeenkomst loopt van 2024 tot 2032. Golazo wordt marketing- en eventpartner van de jaarlijkse Afrikaanse Continentale wielerkampioenschappen, zal de 54 nationale federaties daarin ondersteunen en zal meehelpen om Afrika als wielercontinent verder op de kaart te zetten.

Afrika is geen onbekend terrein voor Golazo, dat een Afrikaans hoofdkantoor heeft in het Keniaanse Nairobi. Tot nog toe lag Golazo’s focus echter vooral bij atletiek, running en sportpromotie bij jongeren. Door de samenwerking met de Confédération Africaine de Cyclisme (CAC) wordt nu ook wielrennen een belangrijke pijler binnen de activiteiten op het Afrikaanse continent. Op het CAC-congres in Nairobi werd een achtjarige overeenkomst ondertekend. “Het partnership tussen Golazo en de CAC zal ervoor zorgen dat de droom van een snelle ontwikkeling van het wielrennen in Afrika eindelijk werkelijkheid zal worden”, aldus Mohamed Wagih Azzam, de Egyptische voorzitter van de CAC en vicevoorzitter van de UCI.

Golazo zet zijn schouders onder de Afrikaanse kampioenschappen op de weg die, net als de Europese kampioenschappen, jaarlijks worden georganiseerd. Het zal de kandiderende landen bijstaan en adviseren met het oog op hun bid en samen met de CAC de diverse kandidaturen beoordelen op hun sterkte om de organisatie toe te wijzen. Bij het evenement zelf kan de CAC op Golazo rekenen voor de praktische eventorganisatie, inclusief tv-rechten, media-uitstraling en partnerships.

CAC-voorzitter Mohamed Wagih Azzam, UCI-voorzitter David Lappartient en Golazo-CEO Bob Verbeeck beklinken de deal.

Bob Verbeeck, CEO van Golazo: “Met het wielertalent dat op het Afrikaanse continent aanwezig is en de interesse van heel wat Afrikanen in de sport – kijk maar naar de massa toeschouwers op de ‘Muur van Kigali’ tijdens de Tour du Rwanda – is er veel potentieel om de Afrikaanse continentale kampioenschappen flink uit te bouwen. Samen met de UCI zullen we telkens naar een geschikte datum zoeken op de internationale kalender, die de Afrikaanse toppers toelaat om te kunnen deelnemen. Naast die kampioenschappen en de uitbouw van het professionele wielrennen in Afrika tout court, gaan we ook inzetten op recreatief fietsen en de functie van de fiets in de maatschappij. Naast het wegwielrennen zullen we ook focussen op andere fietsdisciplines, met bijzondere aandacht voor gravel, piste en mountainbike.”

Ook UCI-voorzitter David Lappartient is blij met de deal tussen Golazo en de CAC. “We zouden ook in Afrika graag een miljoen mensen op de been brengen om naar de koers te komen kijken. De sport moet worden gepromoot en live op televisie worden uitgezonden in alle Afrikaanse landen. We kennen de expertise van Golazo en het is goed om die in te zetten ten voordele van het Afrikaanse wielrennen.”