Deel dit artikel:

Gilbert en fans trotseren stevige beklimmingen

Zondag heeft in het Luikse de toertocht 'La Philippe Gilbert' plaatsgevonden. De renner van BMC trok met vele fans in zijn wiel op pad richting de Muur van Hoei.

De slechte weersvoorspellingen zorgden voor minder deelnemers (vooral door de daginschrijvingen) dan vorig jaar, maar de afwezigheden hadden ongelijk, want rond de middag had het nog altijd niet geregend. Een tweeduizendtal fans waagden zich op de fiets.

Rond half negen ’s morgens stapte Philippe in hoogsteigen persoon op voor de langste en populairste afstand van 145 km van Aywaille richting Hoei en terug. Onderweg trokken ze over stevige beklimmingen uit Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl zoals Côte de la Roche aux Faucons, de Thier Riga, de Muur van Hoei en Côte de La Redoute. Ook voormalig Waals minister-president Rudy Demotte en Gella Vandecaveye waren van de partij.

Behalve de tocht van 145 km konden de sportievelingen kiezen voor een afstand van 87 of 112 km. Na de activiteiten was er randanimatie en een drinkbus van BMC voor de kinderen en volgde na een kort plaatselijk tochtje nog een handtekeningsessie met Philippe.