Deel dit artikel:

Giant terug in WorldTour bij BikeExchange

Een merk als Giant is het aan zijn status verschuldigd om in de UCI WorldTour aanwezig te zijn. Dat is komend seizoen opnieuw het geval bij Team BikeExchange-Jayco, met als uithangborden Michael Matthews, Simon Yates en Dylan Groenewegen.

Het herenteam zal tot 2024 racen met Giant-fietsen en uitrusting. Team BikeExchange-Jayco zal ook een damesteam hebben, gesponsord door Giants zustermerk Liv. De Australische ploeg begint aan zijn elfde seizoen op het hoogste niveau. Met een mix van nieuwe aanwinsten en terugkerende veteranen, waaronder Vuelta a España-winnaar Simon Yates uit Groot-Brittannië en Tour de France-winnaar van de groene trui Michael Matthews uit Australië, beschikt het team over een gevarieerde selectie.

“Het merk Giant loopt al meer dan twee decennia voorop in het professionele wegracen en we zijn verheugd om onze terugkeer naar de WorldTour te maken met Team BikeExchange-Jayco”, zegt Phoebe Liu, chief branding officer van Giant Group. “Door samen te werken met professionele topcoureurs en hun ondersteunend personeel, kunnen we een leider blijven op het gebied van innovatie terwijl we doorgaan met het creëren van de beste fietservaringen voor rijders over de hele wereld.”

De herenploeg van Team BikeExchange-Jayco bestaat dit jaar uit 29 renners die 12 landen vertegenwoordigen. Naast Yates en Matthews verwelkomt het team ook de Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen, die 58 carrièreoverwinningen naar de ploeg brengt.

De Giant TCR Advanced SL waarmee Simon Yates zijn klassementsambities moet waarmaken.

Andere nieuwe aanwinsten dit jaar zijn onder meer de Amerikaanse tijdritkampioen Lawson Craddock en de Italiaanse tijdritkampioen Matteo Sobrero, evenals baanspecialisten Kelland O’Brien (Australië) en Campbell Stewart (Nieuw-Zeeland), plus jonge talenten Alex Balmer (Zwitserland), Jesús David Peña (Colombia) en Jan Maas (Nederland).

“We zijn erg blij om Giant te verwelkomen als onze technische partner voor het herenteam”, zegt Brent Copeland, algemeen directeur van Team BikeExchange-Jayco. “Samenwerken met merken die geen middel onbeproefd laten, is erg belangrijk voor ons. De steun die ze het team hebben gegeven en het aantal middelen dat ze ons hebben gegeven, is al ongelooflijk en het zorgt voor veel enthousiasme. Ons partnerschap is begonnen met sterke gemeenschappelijke doelen en we zullen er alles aan doen om deze doelen samen te bereiken. We beginnen het seizoen 2022 met vertrouwen en motivatie en we kijken uit naar deze geweldige reis.”

De voornaamste fiets is de Giant TCR Advanced SL Disc, een snelle allrounder die onze technische redactie eerder al kon testen en toen bestempelde als een van de beste én meest toegankelijke fietsen uit het peloton, bovendien eentje met een aanvaardaar prijskaartje. De Propel Advanced SL Disc is dan weer de aero fiets voor de sprinters, terwijl de Trinity Advanced Pro de geavanceerde tijdritfiets is. Alle fietsen worden uitgerust met CADEX WheelSystems en Shimano-componenten. Giant levert met de Rev Pro en Pursuit TT ook de helmen. De fabrikant meldt daarnaast nog dat de ploeg samenwerkt met productontwerpers en ingenieurs van Giant “om nieuwe geavanceerde producten te ontwikkelen en te testen die later dit jaar zullen worden geïntroduceerd”.

2022 Team BikeExchange-Jayco-selectie

De ploeg met de TCR en de Propel. (foto: GOMEZSPORT2021)

Alex Balmer (SUI)
Jack Bauer (NZL)
Sam Bewley (NZL)
Lawson Craddock (VS)
Kevin Colleoni (IT)
Luke Durbridge (AUS)
Alex Edmondson (AUS)
Dylan Groenenwegen (NED)
Tsgabu Gramay (ETH)
Lucas Hamilton (AUS)
Michael Hepburn (AUS)
Damien Howson (AUS)
Amund Grøndahl Jansen (NOR)
Kaden Groves (AUS)
Chris Juul-Jensen (DEN)
Tanel Kangert (EST)
Alex Konychev (IT)
Jan Maas (NED)
Michael Matthews (AUS)
Cameron Meyer (AUS)
Luka Mezgec (SLO)
Kelland O’Brien (AUS)
Jesus David Peña (COL)
Callum Scotson (AUS)
Nick Schultz (AUS)
Dion Smith (NZL)
Matteo Sobrero (IT)
Campbell Stewart (NZL)
Simon Yates (GBR)