Deel dit artikel:

Gianni Vermeersch: “Ik stuiter niet langer van kassei naar kassei”

“Een ode aan enkele van de mooiste fietsregio’s in België”, zo omschrijft de organisatie van de Baloise Belgium Tour haar vijfdaagse rittenkoers. De eerste etappe is er al meteen ‘boenk’ op, met dank aan een veelbelovend lokaal rondje door de Vlaamse Ardennen. We trokken naar Maarkedal om deze openingsrit te ontdekken in het wiel van dé revelatie van het voorjaar: Gianni Vermeersch.

Van de straffe prestaties van crossers Wout van Aert en Mathieu van der Poel op de weg kijken we al lang niet meer verbaasd op. Maar in de schaduw van de twee tenoren tonen ook andere modderduivels dat ze meer dan hun mannetje kunnen staan tussen de doorwinterde wielerprofs. Neem nu Gianni Vermeersch. Veertiende in de Strade Bianche, 24ste in Milaan-Sanremo, negende in de E3 Saxo Bank Classic, tiende in Gent-Wevelgem en zevende in de Ronde van Vlaanderen. Als er dit voorjaar een prijs zou hebben bestaan voor regelmaat, dan stond de West-Vlaming gegarandeerd op het podium.

Feeling en uithouding

Voor de kenners onder ons is die spectaculaire ontbolstering van Gianni Vermeersch geen complete verrassing. Twee jaar geleden al draaide hij diep in de finale van de 260 kilometer lange Gent-Wevelgem vlot mee in de kopgroep. “Dat was het moment waarop ik besefte dat ik iets kon betekenen in de klassiekers”, zal hij ons later toevertrouwen. Na zijn uitmuntend voorjaar heeft het even geduurd voor Vermeersch van zijn wolkje was neergedaald en hersteld was van de zware inspanningen. Op de dag van onze afspraak, tien dagen na de Ronde van Vlaanderen, heeft de Klerkenaar alweer drie stevige trainingsdagen in de benen. “Ik train meestal volgens hetzelfde stramien: drie trainingsdagen, één rustdag”, legt hij uit, terwijl hij zijn Canyon Aeroad uit de koffer van zijn wagen vist. Vandaag is zo’n rustdag, dus we beperken ons tot het fietsen van twee lokale rondjes in Maarkedal, aankomstplaats van de openingsrit in de Baloise Belgium Tour.

Berg Ten Houte

We starten aan de kerk van Opbrakel, op een boogscheut van de lokale ronde van 15 kilometer. Dit traject leggen de renners drie keer af in de finale van de etappe Beveren-Maarkedal, de eerste en tevens langste rit in deze Belgium Tour. Over een totale afstand van 182 kilometer trekt het peloton van het vlakke Waasland naar het hart van de Vlaamse Ardennen, een rit die alle ingrediënten heeft om meteen voor vuurwerk en een eerste schifting te zorgen.

Lees het volledige artikel in de derde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!