De tweede incarnatie van de Torus Xplore ziet er helemaal anders uit dan de eerste. De framelijnen zijn meer afgerond en de buisvormen kregen zelfs een aerobehandeling. Het gewicht blijft relatief laag – volgens Isaac zo’n 1250 gram – maar er is vooral aan de stijfheid gewerkt. De geometrie neigt niet teveel naar de mountainbikekant, maar blijft eerder allround. Daardoor behoudt de stuurpen een gelijkaardige lengte aan die van een racefiets.
NIET GELOGEN
Al vanaf de eerste rit vonden we een comfortabele positie op de Torus Xplore en konden we meteen voelen dat die toegenomen stijfheid voor een direct en speels rijgevoel zorgt. Isaac pocht er al mee in de begeleidende tekst – al lazen we die pas na onze testperiode – en we moeten de Nederlandse constructeur gelijk geven. Net zoals de geometrie ons deed voorspellen, reed deze gravelbike quasi even strak als een goede racefiets. Is het daardoor een flauw afkooksel? Helemaal niet, want de rijeigenschappen zitten mooi in evenwicht. De Torus Xplore zit namelijk aan de snellere, directere kant van het gravelspectrum, maar er is toch voldoende comfort in verwerkt.
Om dat te bereiken, koos Isaac nu voor een smallere zadelpen met een diameter van 27,2 millimeter, zodat er meer doorbuiging mogelijk is en je bijgevolg minder trillingen krijgt te verwerken. Ook de bredere banden dragen daar vanzelfsprekend aan bij. De Challenge Gravel Grinder is namelijk 42 millimeter breed. Het profiel is eerder geschikt voor droge omstandigheden, want er zijn enkel zijnoppen. Daardoor kan een modderpassage al snel ontaarden in een glibberpartij. Op een vettige bodem kom je hiermee dus ’s winters niet uit de voeten, maar op een goed drainerende ondergrond kan je er wel nog mee wegkomen. Een beetje glijden en de fiets toch nog onder controle houden is altijd goed om wat techniek aan te kweken. De nieuwe Challenge Getaway zou voor de meeste parcoursen in Vlaanderen en Nederland echter de meer allround keuze zijn.
Over de wielen hebben we al helemaal niets te klagen. De carbon Fore Four CRD’s zijn licht (1520 gram) en stijf, wat het snelle karakter van de fiets ten goede komt. Ze zijn niet enorm breed, maar hun interne velgbreedte van 20 millimeter is wel net voldoende om een gravelband een mooie ronde vorm te geven. Dat merk je al snel als je op lage druk rijdt en een scherpe bocht neemt: is je velg te smal, dan klapt de band als het ware om, waardoor je een heel vaag stuurgedrag krijgt. Daarvan was hier dus helemaal geen sprake. Deze carbon wielen betekenen een opleg van 800 euro tegenover de zware standaardwielen, maar daar krijg je heel wat voor terug.
NAAR WENS AFGEMONTEERD
De Torus Xplore kan je naar wens configureren met verschillende Shimano GRX-groepen of met SRAM, zowel met dubbel als single crankstel. Wij kregen een uitvoering met SRAM Force 1×11, wat een voor ons vertrouwde werking opleverde. Schakelen gaat telkens met een duidelijke klik gepaard en de remmen liepen tijdens onze testperiode niet aan en maakten evenmin een vervelend geluid. Loopt de ketting wat droog of hangt je fiets helemaal vol modder, dan begint je ketting onvermijdelijk lawaai te maken, maar dat is inherent aan het ontwerp van zo’n single tandwiel met zijn tandjes in afwisselende vormen. Het voordeel is wel dat je ketting er stevig op blijft liggen, mede met dank aan de clutch-derailleur. Rij je veel op het asfalt, dan ga je misschien eerder kiezen voor een dubbel crankstel, want de cassette met ruim bereik (11-42) die je bij een single krijgt, zorgt er ook voor dat de sprongen tussen de verschillende versnellingen nogal groot en duidelijk voelbaar zijn op vlakke wegen. Dat nadeel heb je dan weer niet met een 2×11, waarbij je achteraan een cassette met kleinere sprongen monteert. Fiets je bijna uitsluitend offroad, dan zijn die grotere sprongen bij de 11-42 veel minder voelbaar.
Voorts zijn we vooral blij met de interne zadelpenklem die probleemloos werkt en de pen stevig vasthoudt, en met de propere interne bekabeling die niet voor vervelend lawaai zorgt. Het zadel is niet meteen onze meug, maar je kan zonder extra kosten kiezen voor de kortere en bredere Isaac Pro Powerbox, een model dat meegaat met de moderne zadeltrends. Dat je daarnaast in de configuratietool gewoon nog kan kiezen welke stuurpenlengte, stuurbreedte en crankarmlengte je wil, zorgt ervoor dat je na aankoop geen extra kosten meer moet doen.
CONCLUSIE
Deze nieuwe Isaac Torus Xplore is een moderne gravelbike met een snel en hedendaags uiterlijk, een aangenaam gewicht, evenwichtige rijeigenschappen en veelzijdige mogelijkheden, met dank aan de ruimte voor brede banden en de vele bevestigingspunten. Daardoor lijkt het een gravelbike waarmee je voor jaren goed zit. En ook die ‘Emerald Green’-kleur zullen we waarschijnlijk niet snel beu worden …
SPECIFICATIES
Frameset: Torus Emerald Green
Groep: SRAM Force 1×11
Wielen: Fore Four CRD
Banden: Challenge Gravel Grinder 42 mm
Stuur: Isaac Pro Gravel
Stuurpen: Isaac Pro
Zadel: Isaac Pro
Zadelpen: Isaac Carbon 27,2 mm
Maten: S, M, L, XL, XXL
Gewicht: 9,05 kg (excl. pedalen)
Prijs: 3.599 euro (configureerbaar via Isaac)
Info: www.isaac-cycle.com