Wat ons meteen opviel toen we de Isaac Meson Disc uit zijn doos haalden, is dat hij er minstens even strak uitziet als hij aanvoelt. Het traditionele zwart-wit is ingeruild voor zilvergrijs – of ‘Olive Grey’, zoals Isaac het zelf noemt – en dat geeft deze aeroracer het nodige extra cachet. De belettering op het ranke frame is stijlvol aangebracht, met het subtiele logo op de balhoofdbuis als kers op de taart. De kabels verdwijnen via het stuur in de stuurpen, wat resulteert in een uiterst cleane uitstraling. Daarvoor werkt Isaac wel met een speciaal systeem, waarbij je het balhoofd op de ouderwetse manier met een platte sleutel moet aandraaien. Dat leverde op onze fiets, die duidelijk al stevig was gebruikt, een wat korrelige stuurbeweging op. Tijdens het fietsen merkten we dat niet echt, maar het duidt er wel op dat je het balhoofd correct moet aandraaien en goed in de gaten moet houden. Onze testfiets was afgemonteerd met Shimano Ultegra Disc en schakelde dus nog mechanisch, maar bij de elektronische versie zijn er zelfs helemaal geen kabels te bespeuren. Het bewijst dat de Isaac Meson Disc met het nodige oog voor detail is klaargestoomd voor het echte werk.
STIJF, MAAR NIET STAR
De troeven van de Isaac Meson Disc manifesteerden zich vanaf de eerste pedaalslagen. We haalden moeiteloos een snelheid van 35 kilometer per uur en merkten dat het geleverde vermogen integraal werd omgezet in voorwaartse beweging. Met dank aan het stijve, UCI-gehomologeerde carbon frame van 1.120 gram (in maat 55) en de blitse Fore Four CRD-wielen met 38 mm hoge velgen (klik HIER voor de review), die door de lucht klieven alsof het niets is. Spurten of demarreren is dan ook een koud kunstje op dit vinnige tuig, dat gelukkig makkelijk in toom te houden is met de stille, performante schijfremmen.
Snelheid is echter niet de enige prioriteit, want dankzij enkele welgemikte aanpassingen voelt deze lichte, aerodynamische racemachine verrassend comfortabel aan. Zo is er sprake van een hoog balhoofd (18 cm voor een horizontale bovenbuis van 56 cm) en zijn de staande achtervork en de zadelpen erg smal. Dit alles maakt dat de stijfheid van de fiets prima tot uiting komt, maar dat hij tegelijk allerminst star aanvoelt. Eveneens opvallend is dat de driehoekige onderbuis met het brede vlak naar boven is geplaatst, wat goed is voor zowel aerodynamica als stijfheid. Het Isaac Premium PFS-zadel, waarbij ‘PFS’ staat voor Pressure Free System, doet wel degelijk wat het belooft: de druk op het zitvlak verlichten.
AANGENAAM KLIMMEN EN DALEN
Niet alleen op het vlakke, maar ook bergop staat de Isaac Meson Disc zeker zijn mannetje, zolang de stijgingspercentages onder de 10 % blijven. Vooral op egaal oplopende stroken ontpopt hij zich met zijn relatief lage gewicht (voor een aeroracer) tot een ware tempobeul. Het aansnijden van haarspeldbochten voelt gezien de stijfheid van het frame anders aan dan met een rasechte klimfiets, maar dat heb je al na een halfuurtje in de vingers. Door het hoge balhoofd en de extra hoogte van het balhoofdsysteem onder de stuurpen zit je automatisch iets meer rechtop. Sommigen zullen oordelen dat de fiets op die manier inboet aan agressiviteit en aerodynamische efficiëntie, maar wij vonden dat gezien het vele klimwerk best aangenaam. Het maakt de fiets ook net iets meer geschikt voor recreanten die wel een snel uiterlijk willen, maar geen te gestrekte zitpositie.
Een kleine, maar niet onbelangrijke kanttekening voor de klimmers onder ons: wanneer het echt steil wordt, zoals op de Grossglockner in Oostenrijk of de Col des Chevrères in de Vogezen, stribbelt deze aeroracer een beetje tegen. De Isaac Meson Disc is gemaakt om strak rechtdoor te gaan, en dat blijkt minder ideaal wanneer de wetten van de zwaartekracht al te zeer getart worden. Als je en danseuse moordende stroken tot 20 % aanvalt, voelt hij iets te massief aan en is een tikkeltje meer flexibiliteit toch wel aangewezen. Uiteraard zal dat voor veel potentiële kopers, die dit soort aeroracers kopen voor voornamelijk vlakkere ritten, niet meespelen.
‘What goes up, must come down’, zei die andere Isaac ooit (Newton, red.), en dus konden we de Meson Disc in de Vogezen en Oostenrijk ook in dalende lijn uitvoerig op de proef stellen. De uitgeholde modeterm ‘stabiele wegligging’ is in dit geval allerminst uit de lucht gegrepen. Hoewel we van nature niet meteen tuk zijn op uitdagend daalwerk, hadden we er geen moeite mee om de snelheid op te drijven, de aerodynamica ten volle te benutten en de bochten scherp aan te snijden. Op geen enkel moment hadden we het gevoel dat we moesten inboeten aan controle of veiligheid, zelfs niet toen we aardig moesten corrigeren op het korrelige asfalt in de Vogezen of met 70 kilometer per uur naar beneden raasden in het kletsnatte Oostenrijk. De carbon wielen en de schijfremmen verdienen in dit opzicht een meer dan eervolle vermelding.
CONCLUSIE
Gestaag klimmen, pittig dalen of knallen op het vlakke: het is een genot met deze aerodynamische allrounder, die zich met zijn ultrastijve frame en specifieke comfortgeometrie profileert als een wolf in schaapskleren. Dat je je eigen Isaac Meson Disc online kan samenstellen (keuze van de wielen, verhoudingen van je cassette, lengte van het stuur en de stuurpen …) is een leuke bijkomstigheid. De kwaliteit is zeker aanwezig, maar de prijs is navenant: van 3.299 euro voor het instapmodel met Shimano 105 en aluminium wielen tot 6.999 euro voor het topmodel met Dura-Ace Di2 en Fore CRD Five-wielen. Voor een compleet uitgerust exemplaar met SRAM Force eTap AXS tel je 5.649 euro neer. Geen lachertje, maar de Isaac Meson Disc is zeker een investering waard.
SPECIFICATIES
Frame: Isaac Meson Disc 55 cm
Voorvork: Isaac Carbon
Groep: Shimano Ultegra R8000
Wielen: Fore Four CRD
Banden: Schwalbe One 700x25c
Stuur: Isaac PCS Meson 42cm
Stuurpen: Isaac PCS Meson 90mm
Zadel: Isaac Premium PFS
Zadelpen: Isaac Premium
Maten: 49, 52, 55, 58, 61
Gewicht: 7,9 kg (excl. pedalen)
Prijs getest model: 4.849 euro