Deel dit artikel:

Geslaagde wielertoeristenstage voor Silence-Lotto

De wielertoeristenstage van Silence-Lotto in het Spaanse Mojacar zit erop. Een week lang trainde een dertigtal recreanten in het spoor van de profs. Bekijk de fotospecial!


De recreanten reden in Mojacar een week lang in het spoor van de profs van Silence-Lotto. (foto kortweg)


Na het verkenningsritje van 50 km op zaterdag en een rit van 75 km naar Carboneras op zondag, kon op maandag het serieuze werk beginnen. Samen met Kenny Dehaes en Tom Stubbe vertrok de groep voor een rit van ongeveer 75 km richting Bédar.

Na 25 km begon het klimwerk met stukken tot 6% stijgingsgraad, om na 4 km klimmen op een hoogte van ongeveer 500m te stoppen voor de Performance bevoorrading. Nadien volgde een “vlak plateau”, gevolgd door een korte afdaling om uiteindelijk de klim naar Bédar aan te vatten.

Ettelijke haarspeldbochten volgden elkaar op met een maximale stijgingsgraad van 8%. Nadien volgde een lange afdaling richting hotel en bij aankomst stonden er 1108 positieve hoogtemeters op de teller.

Op dinsdag stonden er nog wat meer kilometers op het programma, nl. 95 km met ongeveer hetzelfde aantal hoogtemeters als de dag voorheen. Leif Hoste en Staf Scheirlinckx waren de Silence-Lotto renners van dienst om de deelnemers gezelschap te houden.

ONDERHOUDSTIPS

In de late namiddag vertelde mecanicien Guido Stemgée meer over het onderhoud van een koersfiets, daarbij steunend op de juiste manier van poetsen, belangrijkheid van nazicht van remmen, remkabels en banden, alsook gaf Guido enkele praktische onderhoudstips mee.

De koninginnenrit was voor woensdag voorzien, 110 km met +/-1700 positieve hoogtemeters richting binnenland. Het opkomende rondetalent Francis De Greef samen met nieuwe Silence-Lotto aanwinst Jan Bakelants waren de 2 renners van dienst.

Een zeer afwisselend parcours, pittige klimmen & snedige afdalingen volgden elkaar snel op. Na ongeveer 5u30 fietsen was iedereen het er over eens… de knedende handen van verzorgers Marc en Peter zouden de vermoeide spieren sneller doen recupereren. Bij iedere massagebeurt vertelden ze enkele leuke anekdotes en werden tips uitgewisseld.

DE GREEF VERTELT

Francis De Greef vertelde ’s avonds openhartig aan de deelnemers van deze unieke wielerstage hoe trainingsprogramma’s werden samengesteld en afgewerkt. Verder werd ingegaan op supercompensatie en “het dagdagelijkse leven” van een profwielrenner.

Op donderdag stonden er terug 95 km op het programma, waarbij het zwaartepunt van de rit in de 1ste helft lag. Langs de zeer rustige & vernieuwde wegen in het achterland van Mojacar werd na 75 km de kust terug bereikt. Zodoende kon tijdens de laatste kilometers aan cooling down gedaan worden. De renners werkten in groep 2 trainingsritten af, vooraf uitgewerkt en in functie van deze wielertoeristenstage door Energy Lab samengesteld.

De “bijna vlakke” vrijdagrit bracht de groep langs het binnenland en kust terug na 70 km tot aan het hotel. De wielerstage werd afgesloten met een extra middagmaal zodat de vrachtwagen in de namiddag de terugweg kon aanvatten. ’s Avonds werd de geslaagde wielerstage afgesloten met een gezellige uitstap, waarbij de buitenlandse deelnemers uit Zwitserland en Australië zich ook niet onbetuigd lieten.