Deel dit artikel:

Gat in de weg? Vervolg de Staat!

De Vlaamse wegen zijn zwaar beschadigd door de strenge winter. Zondag eiste dat zijn tol: een fietser kwam zwaar ten val door een put in de weg. Zijn toestand is heel ernstig.


Straks bent ook u in staat Parijs-Roubaix te winnen! (foto belga)
Vele wielertoeristen klagen over de slechte staat van de weg. De putten worden niet opgevuld en zijn levensgevaarlijk. Dat ondervonden ook de Bosbeekse Trappers uit Merchtem.

Een 20-jarige man reed in de Stuivenbergvaart in Mechelen vol in een van de vele kraters. Hij geraakte slechts lichtgewond. Gelukkig, denk je, maar in zijn zog viel een 46-jarige fietsmaat op volle snelheid over hem heen. Hij kwam met zijn gezicht op het astfalt en schoof door. De gevolgen waren serieus: tanden kwijt, neus geraakt en een stuk van zijn tong gebeten. De man werd diezelfde dag nog geopereerd en volgens zijn broer is zijn toestand ernstig.

De Fietsersbond vindt dat het ongeval vermeden had kunnen worden. “In fietslanden als Nederland of Denemarken zijn de putten al hersteld of op zijn minst aangeduid met fluo. Je moet al blind zijn als je niet wil zien dat het onderhoud te wensen overlaat. Maar hoe langer ze wachten, hoe duurder het wordt om het te herstellen”, reageert Wim Depondt van de Fietsersbond in Het Nieuwsblad. “Nu krijgen de wielertoeristen ook het gevoel dat ze Parijs-Roubaix rijden.”

Hij wil dan ook dat iedereen met schade de kosten terugeist van de wegbeheerder. “Dat is in het verleden al herhaaldelijk gebeurd, en met succes”, zegt Depondt. De Bond staat leden alvast gratis bij.

De gemeenten zitten verveeld met de zaak. Veel burgemeesters moeten nog een hele reeks putten vullen en daar is geen geld voor. In sommige gemeenten loopt de schade op tot in de miljoenen. Om die putten te vullen, moeten er andere plannen worden uitgesteld.

Een put herstellen kan ook niet zo maar. “Een gemeente kan niet naar een aannemer bellen, ze moeten met officiële aanbestedingen werken. En dan is de vraag of er in Vlaanderen genoeg wegenwerkers zijn om die werken uit te voeren”, klinkt het.