Deel dit artikel:

‘Fysiek is Tom helemaal klaar’

Een uitgebreid interview met de koning van de voorjaarsklassiekers stond op de agenda, maar net die week sloeg het noodlot toe. Dus wendde cycling.be zich tot zijn naaste entourage om te peilen naar de fysieke paraatheid van Boonen.

Boonen startte zijn seizoen in de Ronde van San Luis en trok dan zoals gebruikelijk naar Qatar, waar hij meteen twee ritzeges boekte. “Het bewijs dat zijn winter prima was”, aldus ploegleider Wilfried Peeters. “Tom kent zijn lichaam heel goed. In Qatar koos hij zijn ritjes zorgvuldig uit en was het meteen twee keer raak. Het openingsweekend in Vlaanderen begon niet ideaal met die koude finale in de Omloop Het Nieuwsblad, maar een dag later kon hij het wel afmaken in Kuurne-Brussel-Kuurne. Ook in Parijs-Nice zag ik een heel sterke Tom die in de finale moeiteloos een col van tweede categorie verteerde. Allemaal goede signalen richting grote klassiekers.”

Tom Steels: “Tom is iemand die zichzelf motiveert. Dat de goesting nog zo groot is, verbaast mij niet. Ik heb Tom nooit anders geweten. Hij staat enorm scherp, maar voor hem is dat normaal. Dat hij nog minder vetpercentage heeft dan andere jaren? Klopt, maar zo’n extreem verschil is het nu ook weer niet. We hebben een zachte winter achter de rug. Dat heeft er ook mee te maken.”

Al snel wordt de vergelijking gemaakt met 2005 en 2012, de twee wonderjaren van Boonen. Steels: “Het is moeilijk en ook weinig relevant om deze Tom te vergelijken met die van twee jaar geleden. Ik denk dat hij nu zeker zo goed is als toen, maar alles moet meezitten. En het is niet omdat Tom even sterk is als toen, dat de concurrentie ook hetzelfde niveau heeft als in 2012. Maar ik ben wel honderd procent zeker dat hij klaar is voor de strijd.”

Lees het volledige artikel met ook nog kamergenoot Vandenbergh en trainingsmakker Geysen in het aprilnummer van cycling.be magazine, vanaf nu in de winkel!