Dankzij de 3D-printtechniek van het Californische bedrijf Carbon kregen de biomechanici en ingenieurs nieuwe mogelijkheden. Ze konden verschillende zones van het zadel afzonderlijk tunen naargelang de specifieke noden. Dankzij de data uit zadeldrukmetingen kon fizik uitvogelen hoe zadels voor een comfortabelere fietservaring konden zorgen, door demping, stabilisatie en energie-efficiëntie te combineren en zo een betere krachtoverdracht te bereiken. Verschillende lichaamsdelen hebben verschillende eigenschappen (dat hadden we nu ook wel kunnen bedenken, red.). Doordat de bloeddoorstroming tussen de zitbotjes, weke delen en zenuwen verschilt, heeft elke zone specifieke steun nodig in elke fietspositie.
De vorm van het zadel komt van fizik, de padding van Carbon. Dat maakt gebruik van de Digitale LichtSynthese-technologie (DLS), dat via digitale ultraviolet lichtprojectie door een zuurstofdoorlatende lens de programmeerbare vloeibare hars in heel consistente producten kan omzetten. Bekijk het filmpje bovenaan het artikel om er een beter beeld van te krijgen.
Profrenners en amateurfietsers werden zowel in het labo als op de weg getest. Er lag veel focus op het leren begrijpen hoe de drukpatronen verschillen naargelang het type fietsgeometrie, fietspositie en rijstijl. Het resultaat is een zadel dat bestaat uit vier zones, elk met zijn eigen demping en mechanische eigenschappen. De overgang van de ene naar de andere zone gebeurt trouwens naadloos. De vier zones zijn:
1. Neus: Ondersteunt de renner in de meest aerodynamische positie
2. Midden: Ondersteunt tijdens het fietsen met de handen op de remgrepen, biedt de juiste stabiliteit en steun en zorgt voor een gezonde bloeddoorstroming
3. Zitbeenzone: Ondersteunt de zitbeentjes met een variabele compressie die comfort en evenwicht biedt
4. Achterkant: Biedt een zachte demping voor de eerder zeldzame momenten wanneer je meer naar achteren op het zadel moet zitten.
Renners van Team Ineos, Team Jumbo Visma en Movistar Team hebben het Adaptive-zadel tijdens trainingskampen getest en bepaalde renners zullen het ook gebruiken in wedstrijden.
Je zou kunnen denken dat het zadel moeilijker schoon te maken is, maar fizik beweert dat je er enkel met een waterslang over moet gaan. De Adaptive is bovendien getest bij temperaturen van -20 tot +70℃ en onder extreme UV-blootstelling. Het zou ook goed bestand moeten zijn tegen slijtage.
De Antares Versus Evo 00 Adaptive kost 390 euro en is beschikbaar in twee breedtes: 139 mm (147 gram) en 146 mm (154 gram). Beide zijn 274 mm lang en 54 mm hoog.