Deel dit artikel:

Fransman rijdt wonderjaar ’73 van Merckx na

Parijzenaar François Paoletti kwam op het idee om alle grote eendagskoersen van 1973, het beste seizoen van Eddy Merckx op vlak van klassiekers, na te rijden en bij te houden op Strava.

Van 15 maart tot nu reed Paoletti al Milaan – Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, de Amstel Gold Race, Parijs-Roubaix en de Waalse Pijl. Op 7 juni zullen de voorjaarsklassiekers achter de rug zin met Luik-Bastenaken-Luik en in september volgen dan nog Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije.

Hoe Paoletti op het idee kwam? Hij zocht inspiratie om te schrijven en besloot klassiekers na te rijden. Meteen kwam het beeld van de allergrootste: Eddy Merckx. En een klein rekensommetje leerde dat 1973 zijn beste jaar was op dat vlak.

Maar dan begint het voorbereidingswerk. De correcte routes vinden van wedstrijden die meer dan veertig jaar geleden zijn verreden is niet zo simpel. Hij zocht in de nationale bibliotheek in kranten van die tijd, maar bijvoorbeeld voor de Gold Race moest hij hulp inroepen van buitenaf. Gelukkig zijn de moderne sociale media erg handig daarvoor.

Gezien het niet echt om de prestatie draait maar meer om het verhaal, was hij niet zeker of het een goed idee was om alles te delen op Strava, maar het doet natuurlijk altijd deugd om je tijden te vergelijken met anderen. Hij staat trouwens geregistreerd als Eddy 73. Moderne hulpmiddelen zoals een gps zijn dan weer onontbeerlijk voor een dergelijk avontuur.

Paoletti kreeg in elk geval nog meer respect voor de profrenners, zeker na de Ronde van Vlaanderen, die hij op dezelfde dag reed als de Gent-Wevelgem voor profs. Je weet wel, die stormeditie. Zijn gemiddelde lag logischerwijze een stuk lager dan normaal: 21,7 km/u. Zijn allereerste uitdaging – Milaan-Sanremo – liep ook niet van een leien dakje. Doordat er een ploeg van een tijdschrift in zijn zog volgde, raakte hij vanaf het begin al een uur achter op schema. Dat brak hem uiteindelijk zuur op toen de fietslichten het begaven net voor Imperia, maar enkele kilometers voor de Cipressa en de Poggio het mooie sluitstuk van de dag moesten vormen.

Vorig weekend stond de Waalse Pijl op het programma. Leuk om te zien dat de koers toen in Luik startte en in Charleroi aankwam na 254 km. De Muur van Hoei zat toen al na 70 km in het parcours. Parijs-Roubaix, dat toen nog in Chantilly startte, was 298 km lang maar is voor de rest niet al te veel veranderd sindsdien.