![]() |
Fränk Schleck toont de nieuwe wegwijzers, waarmee je drie lussen kunt volgen. (foto wouter roosenboom) |
Lus 1 gaat het meest noordelijk van de drie lussen en voert de fietsers over de Maasberg, de Adsteeg, de Lange Raarberg, Bergseweg en de Sibbergrubbe naar Valkenburg om uiteindelijk de Cauberg te beklimmen. Lus 2 is de middelste lus in de wedstrijd, de langste van de drie en wordt gekenmerkt door de meeste beklimmingen. Alleen deze lus voert over Camerig en het drielandenpunt in Vaals. Lus 3 is de finalelus van de Amstel Gold Race. Alleen in deze lus worden de Eijserbosweg en de Keutenberg beklommen.
Naast de permanente bewegwijzering komt er ook een uniek tijdsregistratiesysteem dat in de loop van 2011 op de Geulhemmerberg, de Adsteeg, de Bemelerberg, de Huls en de Cauberg wordt aangelegd. Dit systeem bestaat uit een lus in het wegdek aan de voet en op de top van de beklimming. Wanneer een fietser met een speciale chip op zijn fiets de top heeft bereikt, ziet hij zijn naam en tijd op een LED-scherm verschijnen. Op de de Loorberg en de Camerig worden de tijdsregistratiesystemen zonder LED-scherm geplaatst.
De feestelijke opening van de route vond plaats bij de Amstel Gold Race Xperience in Valkenburg aan de Geul. Voor Fränk Schleck is de permanente bewegwijzering van de Amstel Gold Race een fantastisch initiatief: “De Amstel Gold Race is een prachtige koers die mij goed ligt. In 2006 heb ik de koers gewonnen en ik hoop de race nog vaak te kunnen rijden. Dit kan nu zelfs 365 dagen per jaar. Uniek dat dit nu voor iedereen mogelijk is. Bovendien is het ideaal dat profs de koers nu een aantal dagen voor de race al kunnen verkennen.”