Deel dit artikel:

‘Fortengordel provincie Antwerpen’ mekka voor fietsers

Op zondag 23 mei gordelt de provincie Antwerpen weer in en rond zijn forten. Na een geslaagde editie in 2009, met meer dan 5000 enthousiaste geregistreerde deelnemers, vindt dan de tweede editie van het fietsevenement 'Fortengordel provincie Antwerpen plaats'.


In elk fort valt er iets te beleven tijdens de Fortengordel. (foto alain buyck)
Fietsers en wandelaars, sportievelingen en recreanten, jong en oud? iedereen is welkom om kennis te maken met een minder in het oog springend pareltje van de provincie Antwerpen: de forten. Fietstochten van 15, 30 en 60 km voeren je langs uniek militair erfgoed die een groene buffer vormen rondom de stad.

Alle forten openen met plezier hun deuren en bieden je een blik binnenin. Dankzij een overvloed aan animatie aan de forten beleven zowel jong en oud plezier aan de ‘Fortengordel provincie Antwerpen’.

Sport, cultuur en historisch patrimonium vloeien tijdens de Fortengordel harmonisch samen tot een breed gedragen evenement voor het grote publiek. Het is een sportief gebeuren waarbij iedereen kan kennismaken met de eenvoud van de forten, de verschillende recreatieve en culturele functies die er ondertussen gecreëerd zijn, het verenigingsleven dat er onderdak heeft gevonden en zoveel meer.

Op 23 mei zal je vanuit vier forten je ontdekkingstocht kunnen aanvatten: Wommelgem, Mortsel, Edegem en Hoboken. Afhankelijk van je traject passeer je ook nog langs Oelegem, Borsbeek en Wilrijk. In al deze forten zijn tal van randactiviteiten voorzien, telkens rond een specifiek thema.

Zo kan je bijvoorbeeld een tentenkamp van de Historical War Wheels bezoeken, je fietsbehendigheid testen, een kickboardparcours afleggen, een touwenparcours bedwingen en een tentoonstelling van beeldende kunst bezoeken. Uiteraard kan je in elk fort ook terecht voor een natje en een droogje.

Met dit evenement wil de provincie de forten als een gordel van groene bakens rond de stad aan het grote publiek kenbaar maken, educatief-cultureel in het daglicht stellen en sportief met elkaar verbinden.

Twee fortengordels omarmen de stad Antwerpen: de binnenste ‘Brialmont fortengordel’ gebouwd in 1896 en de buitenste pantserfortengordel uit het begin van de 20ste eeuw. Beide fortengordels hadden in de begindagen een uitsluitend militaire verdedigingsfunctie. De vroegere militaire bestemming is onbewust een ‘zegen’ geweest: veel van deze plekken zijn ‘geconserveerd’ en uitgegroeid tot waardevolle groen- en recreatie-elementen.

Nu, meer dan 150 jaar later hebben deze fortengordels een unieke herbestemming gekregen en zijn ze van onschatbare cultuurhistorische en landschappelijke waarde. Ook het provinciebestuur van Antwerpen is zich hiervan ten volle bewust en erkent samen met de betrokken steden, gemeenten en verenigingen dit unieke karakter. Wat vroeger dienst deed als bescherming heeft de voorbije decennia een dynamische sociale, recreatieve en culturele herbestemming gekregen.