Deel dit artikel:

Forget it, fietsdieven

Fietsers kleuren steeds vaker het drukke straatbeeld in de stad. Dat is mooi, maar zorg er dan ook voor dat je je fiets veilig kunt achterlaten. Een alarm van 120 decibel moet voorkomen dat je enkel je hangslot terugvindt aan het fietsenrek.

Dennis Siegel, student aan de Universiteit van Bremen, gaat met zijn fietsalarm de strijd aan tegen deze praktijken. Wanneer een nozem je geliefde tweewieler probeert te stelen, weerklinkt er een oorverdovende pieptoon van 120 decibel.

 

Het alarm, dat je haast onzichtbaar aan je zadel moet bevestigen, detecteert zelfs een kleine beweging en vooruitgang van de fiets. Maar door ingebouwde variabelen is het toestel volgens Siegel in staat om een onderscheid te maken tussen echte pogingen tot diefstal en een voorbijrijdende tram die de grond doet daveren.

 

En wat moet zo’n technologisch snufje kosten? De prijs is nog niet bekend, maar de Duitser heeft geprobeerd te kostprijs te drukken. In plaats van Bluetooth gebruikt hij goedkopere RFID-chips. Een aparte chip zal dan het alarm kunnen aan- en uitschakelen. De batterij, die op te laden is via USB, gaat naar verluid zo’n drie dagen mee. Helaas is het project momenteel slechts een prototype en (nog) niet verkrijgbaar in de handel.