Deel dit artikel:

Flandria keert terug naar de roots

Na 30 jaar zijn de Flandria-fietsen terug in België. Uitgerekend in Zedelgem, waar het roemruchte merk meer dan 100 jaar geleden ontstond, worden ze dit weekend opnieuw gelanceerd.


Na meer dan 100 jaar keren de Flandria-fietsen terug naar de oude stal. (foto flandria bikes)
In 1894 knutselde Leon Claeys zijn eerste fiets in elkaar in de familiesmidse in Zedelgem. In 1927 waren er al 250.000 fietsen van de band gerold onder de merknaam Flandria.

In 1959 stampte Flandria een eigen wielerploeg uit de grond met Leon Vandaele als kopman en Briek Schotte in de rol van ploegleider. Een legendarisch team was geboren.

Jaren bleef het stil rond het eens zo roemrijke merk. Tot de wielergekke Brit Adam Longworth Flandria per toeval nieuw leven inblies. Adam was, samen met zijn broer, al een tijdje op een eigen fietsmerk aan het broeden. Alleen een naam vinden bleek niet evident.

Maar toen het duo tijdens een etentje in Leuven een onderlegger met daarop reclame voor Flandria tomaten onder ogen kreeg, loste dat probleem zichzelf op, weet Het Nieuwsblad. Zich niet bewust van het wielerverleden dat aan hun nieuwe naam kleefde, lanceerden ze hun Flandria fietsen op de Britse markt.

Pas toen een aantal wielerkenners hen op de voorgeschiedenis van Flandria wezen, besloten de broers in 2002 het legendarische merk in ere te herstellen. Deze fietsen zijn nu ook klaar voor de Belgische markt.

Uitgerekend in Zedelgem zullen de Flandria-fietsen nieuwe stijl gelanceerd worden, namelijk in de toonzaal van fietsspeciaalzaak De Fietsenmaker van Bram Misseeuw. Die trommelde voor de gelegenheid met Michel Pollentier, Walter Godefroot, Marcel Ongenae en Patrick Verplancke een aantal Flandriahelden van weleer op om de fietsen waar zij ooit furore mee maakten welkom thuis te heten.

Het Flandria-event start donderdagavond met de officiële voorstelling voor pers en genodigden. Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 december is er een opendeurweekend en kan iedereen de fietsen gaan bewonderen.