De titel van het onderzoek ‘Jobs and Job Creation in the European Cycling Sector’ dekt de lading. De Europese Fietsersvereniging (ECF) gaf opdracht voor de studie, die volgens de krant The Guardian voorspelt dat het aantal banen dat de fietsindustrie al in Europa creëerde op 650.000 ligt. Het Leuvens onderzoeksinstituut Transport & Mobility Leuven toont in de paper van onderzoekers Thomas Blondiau en Bruno Van Zeebroeck aan dat tegen 2020 het aantal jobs in de fietsindustrie één miljoen kan bedragen als het aantal fietsverplaatsingen in Europa zou verdubbelen. De bestaande cijfers, die fietsproductie, -toerisme, -verkoop, -infrastructuur en -diensten omvat, toont dat de fietsindustrie al meer mensen tewerkstelt dan de mijn- of staalindustrie.
Kevin Mayne, ontwikkelingsdirecteur bij ECF, zei aan de Guardian dat de studie een boodschap bevatte voor overheden en lokale autoriteiten: “Je weet dat investeren in fietsen gerechtvaardigd is van je budgetten voor transport, klimaatverandering en gezondheid. Nu kunnen we duidelijk aantonen dat elke fietsstrook die je bouwt en elke nieuwe fietser die je creëert, ook bijdraagt aan de aangroei van nieuwe jobs. Investeren in fietsen biedt een betere economische return dan bijna elke andere transportmogelijkheid. Dit zou elke keer je eerste keuze moeten zijn.”
De onderzoeksresultaten vermelden ook dat de fietsindustrie meer mensen tewerkstelde per miljoenen euro’s aan omzet dan andere subsectoren in transport, zoals de automobielindustrie. Fietstoerisme is verantwoordelijk voor zo’n 524.000 jobs binnen de fietseconomie, wat een stuk groter is dan de 80.000 die tewerkgesteld zijn in de kleinhandel. Fietsgerelateerde jobs bleken ook meer ‘geografisch stabiel’ (ze verhuizen niet) dan andere, en heeft een domino-effect op de lokale economie, omdat “fietsers meer naar lokale winkels, restaurants en café’s gaan dan andere transportgebruikers”.