Deel dit artikel:

Fietsersbond blaast fietsvergoeding op

Deze week pompt de Fietsersbond lucht in de banden van de fietsende werknemers. Met deze symbolische actie voert het de druk op voor een verplichte en verhoogde fietsvergoeding voor alle werknemers.


Onder het motto ‘Druk druk druk!’ pompt de Fietsersbond deze week lucht in de banden van fietsende werkgevers. (foto fietsbalans)
De Fietsersbond wil enerzijds dat werkgevers die nu reeds een fietsvergoeding toekennen, die optrekken naar 0,20 euro/km en anderzijds dat werkgevers die nu nog geen fietsvergoeding toekennen, daartoe verplicht worden door de wetgever.

De federale overheid bracht het plafond voor de fiscale vrijstelling van de fietsvergoeding reeds op 0,20 euro/km. Daarmee werd de eerste klip genomen, maar voordat werknemers nu effectief een hogere fietsvergoeding krijgen, moeten werkgevers deze hogere fietsvergoeding effectief toekennen.

De Fietsersbond doet daarom een oproep naar zowel werkgevers- als werknemersorganisaties om de toekenning op te nemen in het sociaal overleg en deze toe te kennen via een nationale CAO. “Komen de sociale partners niet tot dit vergelijk, dan moet de wetgever de fietsvergoeding via wetgeving verplichten”, klinkt het bij de Fietsersbond.

FIETSERSBOND GEEFT VOORBEELD

De Fietsersbond gaf alvast zelf het goede voorbeeld door vanaf 1 april 2009 een fietsvergoeding van 0,20 euro/km aan haar werknemers toe te kennen. Daarmee was het het eerste bedrijf dat van de nieuwe fiscale wetgeving gebruik maakte.

Bedrijven die nog steeds geen fietsvergoeding toekennen, krijgen nu een uitgelezen kans om deze voor het eerst toe te kennen aan hun werknemers. Daar zijn volgens de Fietsersbond meer dan voldoende redenen voor, want fietsen heeft niets dan voordelen voor de werkgever en dus voor de economie.

“Fietsende werknemers zijn minder ziek, hebben minder arbeidsongevallen op het werk en zijn productiever. En heel belangrijk: wie met de fiets van en naar het werk rijdt, vermindert de geldverslindende files op de wegen”, luidt het.

De symbolische actie van de Fietsersbond vindt niet toevallig nu plaats tijdens de Heen-en-weer-week. Onder het motto ‘Druk druk druk!’ wordt overal ter lande lucht in de banden van de fietsende werknemers geblazen.