Deel dit artikel:

Fietsen, zwemmen en lopen voor het WK

Rob Forbes is aangekomen in Zuid-Afrika. De Engelse voetbalfan fietste, zwom en liep meer dan 20.000 kilometer om het WK bij te wonen. Straks is hij op post voor de groepswedstrijden van Engeland.


Forbes overwon het koude water. (foto tri4africa)
De 27-jarige fan van Tottenham Hotspur startte in oktober 2009 aan zijn avontuurlijke reis. In thuishaven Circenster. Acht maanden later bereikte hij Zuid-Afrika, waar hij straks het WK bijwoont.

De eerste maanden fietste hij van Engeland naar Gibraltar. Op 24 oktober zwom hij het Kanaal van Gibraltar over, om dan weer op zijn fiets te springen. Tijdens zijn tocht doorkruiste hij maar liefst 21 landen en twee continenten met zijn stalen ros. Dagelijks legde hij 100 km af.

Vanuit Gibraltar zwom hij 22 km richting Tangier. Op zijn site zegt hij dat zwemmen zijn zwakste discipline is en hij de Straat vreest. Eenmaal aangekomen in Marokko zat hij terug tien uur per dag in het zadel. In Zuid-Afrika loopt hij nog een 90 kilometerlange marathon.

GROOTSTE FAN VAN ENGELAND

Met deze legendarische triathlon wou Forbes ook geld inzamelen voor het goede doel. Per gelopen kilometer hoopte hij op 1 pond. De 19.000 pond zou hij dan overdragen aan Re-Cycle, een organisatie die tweedehands fietsen uitdeelt in Afrika. Hij zal ter plaatse ook verschillende goede doelen bezoeken.

Ondertussen zijn de Britten ook op zoek gegaan naar de grootste Engelse fan en Forbes is één van de vier die de final four bereikte. Op twaalf juni woont hij de openingswedstrijd tegen de Verenigde Staten bij. Forbes heeft tickets voor alle groepswedstrijden en hoopt dat Engeland in de finale geraakt. “De aftrap van de openingswedstrijd moeten missen is het laatste wat ik wil, na alle moeite die ik heb gedaan om hier te geraken.”

Als freelance ecoloog zag Forbes geen andere mogelijkheid om naar Zuid-Afrika te trekken dan te fietsen, lopen en zwemmen. Hij overwon onder andere de ijskoude temperaturen, de haaien, het klimaat en de slechte wegcondities.

Op 30 mei zal hij deelnemen aan de Comrades Marathon in Durban. Nadien zal hij de laatste zevenhonderd kilometer richting Rustenburg per fiets afleggen. Zijn vriendin Helen Hazzledine, die al enkele weken met hem meereed, zal hem daar ontmoeten. En dan zal zijn triathlon er echt opzitten.