Deel dit artikel:

Fietsen en bier: goed plan!

In Oost-Vlaanderen hebben ze goed begrepen hoe koers en bier in de Vlaamse genen zitten. Met Plan Bier maakten ze voor de Vlaamse Ardennen een fietskaart met haltes bij de mooiste parels van de lokale biercultuur.

Ooit al gehoord van Brouwerij Cnudde, een kleine brouwerij in Eine, die de ketels voor haar Oud Bruin enkel dan opstookt, wanneer de voorraad in de kelders dreigt op te raken? Of Brouwerij Van den Bossche, die een heerlijke Stout maakt, waaraan een verhaal verbonden is waarin Buffalo Bill een hoofdrol speelt? En dan heb je nog Brouwerij De Ryck, die volgens kenners de beste tripel van Europa brouwt. En De Graal en Smisje, die hun bieren aan het andere eind van de wereld probleemloos in de rekken krijgen. En Brouwerij Contreras van wie de Valeir Blond een van Belgiës best bewaarde geheimen is.

Al deze brouwerijen vind je in de Vlaamse Ardennen. Zij vormen de rode draad in Plan Bier. Maar wat is een brouwerij zonder cafés? Zoals In den Absjaar in Zarlardinge, ’t Hemelrijck op de Muur van Geraardsbergen of de Hellekapelle in Zottegem, of een van de vele molentavernes langs de Zwalm?

BIERFIETSROUTES

Toerisme Oost‐Vlaanderen en Toerisme Vlaamse Ardennen geven met Plan Bier een passend antwoord op deze vragen. Vier lusvormige fietsroutes (en drie wandelroutes) voeren je vanuit Geraardsbergen, Zottegem, Oudenaarde en Nederzwalm langs alles brouwerijen en de meeste authentieke cafés van de Vlaamse Ardennen. De niet-bewegwijzerde routes (24 tot 42 km) werden ingetekend op het fietsroutenetwerk. Met de kaart en de knooppunten bij de hand is het vinden van de route dus een fluitje van een cent. Of je moest te diep in het glas gekeken hebben. Maar dat doe je als wielertoerist natuurlijk niet. Goede rit en santé!

De toeristische (fiets)kaart Plan Bier kun je gratis bestellen via www.tov.be/webshop, of download de routes via www.planbier.be.