Deel dit artikel:

Fiets wordt duurder

Nieuwe fietsen worden na de zomer duurder. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De prijsstijging bedraagt gemiddeld 5 à 10 procent. "Oorzaak is de stijging van de dollar en de yen in Azië, waar de onderdelen worden gemaakt," zeggen fabrikanten.

De Accel Group, marktleider in Europa, kondigt voor dit najaar prijsstijgingen aan “tot 10 procent”. In ons land verdeelt de groep fietsen van Sparta, Koga en Batavus. De prijsverhoging gaat in zodra de nieuwe modellen voor 2011 i

 

n de winkel staan. Naar verwachting is dat eind oktober/begin november.

Maar ook Belgische fabrikanten voorspellen een verhoging. “Tussen 5 en 10 procent,” klinkt het bij Norta uit Olen, één van de oudste fietsenmakers van het land.

Onderdelen worden aangekocht in dollar en yen. De wisselkoers van die munten tegenover de euro steeg de laatste zes maanden met 20 procent, waardoor de fabrikanten duurder moeten inkopen. “Het aluminium en carbon voor de frames, het staal voor de vijzen en het rubber voor de banden worden ook steeds prijziger, net als het transport uit Azië,” zegt Eddy Vandenberghe van Oxford uit Sint-Niklaas.

De prijsstijging treft alle soorten fietsen, van stadsfietsen en kinderfietsen over mountainbikes tot koersfietsen. Jaarlijks worden in België zo’n half miljoen fietsen verkocht. Gemiddeld geeft de Vlaming daar 600 euro aan uit.