Deel dit artikel:

‘Femmeus’ wil fameus veel vrouwen op de fiets helpen

Het vrouwenwielrennen zit in de lift. En met reden. Lotte Kopecky won afgelopen zaterdag nog als eerste Belgische ooit de Strade Bianche, en om dames ertoe aan te zetten in de voetsporen van Kopecky te treden, bestaat er dit jaar ‘Femmeus’. Dat is een initiatief van The-Xtra-Mile, een vzw dat wielerevents promoot, en op samenwerking mag rekenen van Cycling Vlaanderen en HR-dienstenleverancier SD Worx, dat zelf hoofdsponsor is van ’s werelds beste team in het dameswielrennen.

Elf koersen staan er dit jaar op de kalender van Femmeus, verspreid over heel Vlaanderen. In die elf wedstrijden zijn dames welkom van ouder dan 18 en die benieuwd zijn hoe het is om in een peloton te koersen, of dames die geregeld fietsen en zich willen meten met andere vrouwen die net als hen van de fiets houden. Femmeus wil de drempel bewust laag houden: de fun-races zijn toegankelijk voor alle vrouwen, het plezier om deel te nemen aan een wielerwedstrijd primeert boven het competitieve karakter van de races. Per race nemen zo’n 40 à 50 vrouwen deel.

“We willen de basis voor het Vlaamse vrouwenwielrennen helpen te verbreden”, zegt sportjournaliste en ex-profwielrenster Ine Beyen, die haar schouders mee onder dit project zet. “Het vrouwenwielrennen is aan een mooie opmars bezig: het aantal ploegen neemt toe, de kalender wordt uitgebreid, vrouwenwedstrijden krijgen meer zendtijd op radio en tv en hier en daar zien we dat het prijzengeld voor mannen en vrouwen eindelijk gelijkgetrokken wordt. Om meer vrouwen de weg naar het wielrennen te laten vinden en kennis te laten maken met deze bijzonder boeiende sport, is er Femmeus.”

“Heel bewust hebben we ervoor gekozen om vrouwenwielrennen te sponsoren”, zegt Kobe Verdonck, CEO van SD Worx. “We willen hiermee een duidelijk statement maken voor gelijkwaardigheid. De wedstrijden zijn van een hoog niveau en ze zijn vaak spannender dan bij de mannen. We zijn maar wat trots op “ons” Team SD Worx en hun nummer 1 positie op de UCI-ranking. We hopen nu, samen met iedereen die met Femmeus te maken heeft, dat we ook voor nieuwe rensters de deur naar het damespeloton kunnen openen.”

De kalender raadplegen, extra informatie vinden of inschrijven kan op https://www.femmeus.be/koersen.