Deel dit artikel:

Fem van Empel & Blanka Vas

Aangename kennismaking met twee nieuwe blikvangers in de vrouwencross: Fem van Empel en Blanka Vas, niet toevallig de nummers 1 en 2 van het EK in Namen.

Voor aanvang van het veldritseizoen leek het alsof de dominantie van Lucinda Brand nog wel een jaartje zou aanhouden, maar het was niemand minder dan Fem van Empel die de beginweken van de cross domineerde. Het twintigjarige goudhaantje nam soeverein de leiding in de Wereldbeker en veroverde in Namen de Europese titel. Wie is deze jonge Brabantse, die haar voetbalschoenen amper drie jaar geleden inruilde voor een crossfiets?

Voetballers die beginnen wielrennen en ook daar nadrukkelijk weten te scoren: je hoort het steeds vaker. Fem van Empel is in goed gezelschap, want ook Annemiek van Vleuten voetbalde ooit en het bijzondere verhaal van Remco Evenepoel is eveneens bekend. Het leverde hen dit jaar onder meer de regenboogtrui op, dus spijt van hun keuze hebben ze allicht nog niet gehad. Dat geldt overigens ook voor Van Empel, die drie jaar geleden nog op het voetbalveld stond bij RKSV Nuenen in de Nederlandse wielerprovincie Noord-Brabant. “Ik was erg gedreven. Ik ging zelfs nog extra trainen op individuele basis om beter te worden. Op een gegeven moment merkte ik echter dat niet al mijn teamgenoten even fanatiek waren. Dat ging me irriteren. Op zo’n moment krijg je dus niet echt loon naar werken in een teamsport.”

De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal, die op 1 januari 2023 overstapt naar Jumbo-Visma en dus ploeggenote wordt van wereldkampioene Marianne Vos, heeft het voetbalveld eigenlijk nooit meer gemist nadat ze op 10 november 2019 besliste om haar voetbalschoenen aan de haak te hangen. “Nu ik zelf niet meer op het veld sta, word ik nog maar weinig met vrouwenvoetbal geconfronteerd. Al nam bondscoach Gerben de Knegt deze zomer wel een bal mee naar een MTB-wedstrijd. Ik bleek hem nog hoog te kunnen houden”, lacht Van Empel. “Maar ik mis de sport niet. Het wielrennen is mijn nieuwe uitdaging en uitlaatklep.”

Blanka Vas in actie.

Hongarije heeft niet meteen de reputatie een echt wielerland te zijn, maar toch staat ook daar weleens een talent op. Rond de laatste eeuwwissel ontpopte László Bodrogi zich tot een tijdrijder van wereldniveau en vorig jaar maakten we kennis met Attila Valter, die een indrukwekkende Giro d’Italia afwerkte en zelfs enkele dagen de roze trui droeg. Bij de vrouwen is het vooral Blanka Vas die in recordtempo de Belgische wielerharten verovert. Ze komt uit het mountainbike, maakt furore in het veld en koestert sinds kort ook ambities op de weg als lid van Team SD Worx. Tijd om nader kennis te maken met dit polyvalente buitenbeentje …

Blanka Vas is het veldritseizoen gestart met drie opeenvolgende overwinningen. Geen spraakmakende resultaten, want de Hongaarse pakte telkens de bloemen in Tsjechië, in wedstrijden van de minder sterk bezette Toi Toi Cup. Blanka paste dus voor de wereldbekermanches in de Verenigde Staten. “Het leek me beter om enkele wedstrijden dicht bij huis te rijden. Geen vermoeiende trans-Atlantische vlucht voor mij en meer tijd om te rusten en te trainen. Je mag niet vergeten dat mijn wegseizoen pas midden september eindigde met de Challenge by La Vuelta, de vijfdaagse Ronde van Spanje.”

Bij het begin van het nieuwe veldritseizoen heeft het net 21 geworden multitalent haar doelstellingen vastgelegd. “Net zoals vorig jaar wil ik in zoveel mogelijk wedstrijden meestrijden voor de overwinning. Een resultaat is minder belangrijk, al wil ik begin februari wel graag op het podium van het wereldkampioenschap in Hoogerheide staan.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels