Deel dit artikel:

Exact Cross Kruibeke opent morgen CX-seizoen

Terwijl aan de andere kant van de wereld de wegrenners nog de wereldtitel betwisten, gaat in België het veldritseizoen van start met de Exact Cross Kruibeke. WVA en MVDP zullen er nog niet bij zijn, maar met Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Laurens Sweeck, Sanne Cant, Denise Betsema, Fem van Empel en Annemarie Worst zal er een mooie strijd zijn voor de winst.

Exact Cross opent zondag het Belgische veldritseizoen in Kruibeke

Zondag opent de Exact Cross in Kruibeke het Belgische veldritseizoen 2022-2023. Meteen ook de allereerste veldrit met business software leverancier Exact als nieuwe titelpartner. Eli Iserbyt, Lars van der Haar en Laurens Sweeck nemen het tegen elkaar op bij de mannen, Sanne Cant, Denise Betsema, Fem van Empel en Annemarie Worst zijn de favorieten bij de vrouwen.

Belangrijke TV-crossen

Eli Iserbyt is al drie jaar op rij dé man van de eerste seizoensweken. Als het van hemzelf afhangt, wordt het dit jaar niet anders. “Omdat de eerste klassementscross er pas binnen drie weken aankomt, ligt mijn startvorm ietsje lager, maar ik ga absoluut niet nalaten om ook in Kruibeke al mee te doen voor de overwinning”, zegt de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Je weet dat onze teammanager Jurgen Mettepenningen elke tv-cross belangrijk vindt. Dat wordt deze winter niet anders. En Kruibeke is een prima wedstrijd om mee te beginnen. Inclusief een uitdagend parcours in de polders en goed georganiseerd.” TV-kijkers kunnen vanaf 16 u bij VTM terecht voor live verslag door Michel Wuyts en Niels Albert.

“Uitkijken naar jongeren”
Iserbyt ziet de eerste crossen ook als een kans om de verstandhouding met de ploegmaats op punt te zetten. “Voor Michael Vanthourenhout en Ryan Kamp komen er meteen belangrijke weken aan. Het is goed om snel op elkaar ingespeeld te zijn.” Met Laurens Sweeck zag de 24-jarige West-Vlaming wel een ploegmakker verhuizen naar de concurrentie. “We verliezen een sterke pion, anderzijds is het beter voor het veldrijden als de toppers meer verspreid zitten. En het geeft zowel Laurens als mezelf wat extra ademruimte, want we zijn allebei winnaars”, redeneert Iserbyt.

Met Sweeck, Kamp en Vanthourenhout, maar ook met onder meer Lars van der Haar, Niels Vandeputte, Toon Vandebosch en Jens Adams, is de concurrentie in Kruibeke niet min. “Toch gaan we uit van eigen sterkte”, zegt Iserbyt. “Al is het altijd leuk om de concurrentie al eens te aanschouwen. Zo vind ik de Exact Crossen ideale wedstrijden om te zien wie van de jongeren een stap voorwaarts zet. Er zijn wel een paar talenten die daar in staat toe zijn.”

Cant terug?

Bij de vrouwen kijken we uit naar de prestatie van Sanne Cant. De Belgische kampioene heeft op haar 31ste misschien wel de beste zomer ooit achter de rug. De vraag is of ze ook in het veld opnieuw haar betere niveau haalt en in duel kan gaan met Denise Betsema, Annemarie Worst en ‘rising star’ Fem van Empel. Andere namen om naar uit te kijken zijn die van Manon Bakker, Aniek van Alphen, de jonge Marie Schreiber, Hélène Clauzel en Marion Norbert Riberolle.

Gratis inkom
Door de regenval van de voorbije dagen, ligt de omloop in de polders er momenteel glibberig bij. “Een herhaling van de zware modderomloop tijdens het BK in 2019 zit er niet meteen aan te komen”, lacht Bram De Brauwer namens de organisatie. “Daarvoor is het de voorbije zomer te lang droog geweest. Maar op de dijken die de renners telkens op moeten, kan het wat vettig liggen. Nooit slecht voor het spektakel.” Na twee jaar het zonder publiek te moeten stellen, zorgen de Kruibeekse organisatoren nu zondag voor een stunt: niemand hoeft die dag inkom te betalen. “We willen iedereen opnieuw massaal laten genieten van de cross. Hopelijk zorgt deze stunt voor extra veel belangstelling.”

Meer info op de website van Exact Cross Kruibeke.

Gerelateerde artikels