Deel dit artikel:

Evans’ geheime wapen bij jacht op geel

De Limburgse fietsfabrikant Ridley heeft kosten nocht moeite gespaard om Silence Lottorenner Cadel Evans naar Tourwinst te stuwen. Speciaal voor de Ronde ontwikkelde het een nieuwe revolutionaire tijdrit- en wegfiets.


Tijdritfiets Dean. (foto Ridley)
Dean en Noah, zo werden respectievelijk de nieuwe tijdrit- en de wegritfiets van Ridley gedoopt. “Het verlangen om de snelste fiets van de wereld te maken”, zo omschrijft de fietsfabrikant uit Tessenderlo het Ridley Aero Project.

Vooral tijdritfiets Dean moet Cadel Evans de nodige bonusseconden opleveren in de strijd om het geel. “Testen hebben uitgewezen dat hij tijdens de ritten tegen de chrono minstens één seconde per kilometer kan winnen”, zegt Anthony Kumpen, commercieel directeur van Ridley.

“Vorig jaar had Cadel in Parijs 23 seconden achterstand op gele trui Contador“, gaat Kumpen verder. “Met deze Ridley had hij toen de Tour dus kunnen winnen, al is zoiets moeilijk te zeggen want het is natuurlijk nog altijd de renner die het moet doen.”

Het meest revolutionaire van het project is de R-flow technologie. Luchtgleuven in de vorkbenen van de voorvork en de staande achterbrug nemen de turbulentie rond de wielen weg en creëren een vacuüm waardoor de wielen voor een stuk in het luchtledige draaien.Wegfiets Noah. (foto Ridley)
“Het idee komt van het Zwitserse bedrijf Oval“, zegt Kumpen. “Wegens gebrek aan kapitaal hebben wij dat verder uitgewerkt. We zijn ongeveer twee jaar bezig geweest met deze technologie, goed voor een investering van één miljoen euro.”

In september staan beide fietsen ook in de winkel. De wielerrecreant kan een goedkoop afgemonteerde Noah op de kop tikken voor ongeveer 3000 euro. De Dean met alles erop en eraan gaat voor om en bij de 6000 euro over de toonbank.


Gerelateerde artikels