Deel dit artikel:

Eurobike Awards bekendgemaakt

Tijdens de belangrijkste fietsbeurs werden de Eurobike Awards uitgereikt. 56 fabrikanten mochten vieren dat ze de illustere stempel hadden gekregen, elf daarvan kregen een Gold Award en één kreeg een Green Award voor duurzaamheid.

Eurobike kreeg dit jaar 500 inzendingen voor zijn Award. Deze keer werd de keuze voor het eerst gemaakt samen met de Duitse Designer Club (DDC) en het zeskoppige panel selecteerde 56 producten aan wie ze een Eurobike Award uitreikten. Na afloop van de eerste dag werd bekendgemaakt wie een Gold of Green Award had verdiend.

Dit jaar gingen de Gold Awards naar:
Canyon Commuter: het nieuwe Commuter-model toont dat Canyon niet alleen top is in de race- en MTB-wereld maar ook voor de gewone woonwerkfietser. De ontwerpers hebben veel aandacht besteed om zowel het frame als de componenten een coherente look te geven. “Op het vlak van uitstraling hebben we zelden een stadsfiets gezien die het theme zo radicaal heeft geherinterpreteerd als de Commuter van Canyon. Het subtiele design is erg elegant. Er was bijna geen enkele andere inzending waarover we het zo snel eens waren at het een design award verdiende. Als juryleden zien we deze Gold Award als een aanmoediging voor de fietsindustrie om het aan te durven om meer aandacht te besteden aan design”, klonk het verdict van de jury.

Cube Elite Hybrid HPC SLT 29: Deze fiets opent een nieuwe gewichtsklasse voor e-mountainbikes. Hij heeft een licht carbon frame met een goed beschermde en elegant geplaatste Bosch-middenmotor.

Stromer ST2 Sport: de opvolger van de ST1 gaat nog verder met de integratie van componenten, vooral de motor, de gebruikersinterface en de batterij, maar voor het eerst is er ook digitale verbinding met een eigen platform (in een cloud) voor interactie met een smartphone.

Triple2 Schaap Jacket: de jas is gemaakt van Tecnowool, een stof die de natuurlijke look van wool combineert met de technische voordelen van synthetische vezels. Er zit een membraan in dat regen weghoudt en een voering uit lamswol voor warmte op koudere dagen. “We konden nooit vermoeden dat hier een functionele fietsjas onder schuilde. Ze is ook goed voor alledaags gebruik en bestaat uit gerecycleerd materiaal”, besloot de jury.

Wahoo Kickr: dit trainingstoestel heeft meer dan enkel smartphone-integratie met bluetooth en ANT+. Het heeft een nieuw design, waarbij het achterwiel van de racefiets of MTB wordt verwijderd voor gebruik. De Kickr laat ook accurate vermogensmeting toe.

AX-Lightness Vial Evo D: carbonspecialist AX-Lightness toont wat technisch mogelijk is. De fiets is bijna volledig gemaakt in Duitsland en kan pronken met uitstekende testresultaten qua gewicht en stabiliteit. Desondanks is het een racefiets die dagelijks bruikbaar is en een rijdergewicht tot 170 kg toelaat.
– Winora Staiger Dealer Center: een goed bedachte tool voor de verkoopspunten.

Rafael-r-023 Ueberbike: Rafael uit Heidelberg heeft de triatlonfiets volledig opnieuw ontworpen met zijn Ueberbike. Voor en achtervork grijpen maar aan één kant aan en de remmen zijn geïntegreerd voor een goede aerodynamica. Bovendien kun je snel een wiel vervangen. “Dit triatlonmodel doet zijn naam van Ueberbike eer aan. Hij ziet er fantastisch uit”, zegt de jury. “De onderdelen zijn slim geïntegreerd. Je ziet met moeite ergens een kabel. Dit is een echte innovatie. Voor ons juryleden was het liefde op het eerste gezicht.”

Canyon Aeroad CF SLX: deze fiets verbindt aerodynamica met stijfheid en licht gewicht, zonder toe te geven op het comfort. Dit kan door een consistente integratie van frame en componenten. “Deze fiets deed het hart van de designers in het panel sneller slaan. De graphics en styling krijgen alle punten.”

Curana ilu: het Belgische Curana, specialist in fietsonderdelen, en Duitse lichtexpert Busch & Müller werkten samen om dit aantrekkelijke fietslicht te ontwerpen dat is geïntegreerd in het spatbord.

Topeak Transformer X: de Taiwanese accessoire-expert Topeak biedt een meeneembare fietsstand én pomp in één. “Deze combinatie is echt heel slim. Een heel praktische oplossing, zeker voor sportieve fietsen die normaal geen eigen stand hebben.”

Velospring uit München kreeg de Eurobike Green Award voor zijn schokabsorberende houten Sen Comfort fietsgrepen.