Deel dit artikel:

Etalage: 3x warme overschoenen

Blijf je ondanks winterkou en nattigheid toch doorfietsen, dan zijn echte winterschoenen vaak de beste optie. Maar als je niet al te vaak buiten fietst of liever je gewone schoenen gebruikt, dan moet je je toevlucht zoeken tot overschoentjes. Wij testten drie lichte exemplaren.

Santini H20 (€ 60)

Om overschoenen zonder rits aan te trekken, zijn soms bloed, zweet en tranen nodig, maar deze lichte Santini’s zijn gemaakt van een soepele Thermofleece-stof, waardoor je ze verrassend vlot over je voeten krijgt. Die stof is behandeld met een Acquazero-laag, waarop je de regendruppels effectief ziet liggen, maar jammer genoeg komt het water via de twee lange naden aan de bovenkant toch gemakkelijk binnen. Deze bovenkant is elastisch en dankzij de silicone dotjes aan de binnenzijde blijven de overschoenen perfect op hun plaats.

Door het lichte materiaal is deze Vega H20 geschikt voor temperaturen boven 5 °C, maar je voeten gaan er minder snel in zweten dan bij dikkere overschoenen. Over de hele achterkant is een goed werkende reflectiestrook aangebracht, wat we toejuichen om de donkere wintermaanden veilig door te komen. Het slijtvaste materiaal aan de onderkant bleek na enkele ritten toch niet zo slijtvast te zijn, want er ontstond een gat onder onze tenen. Jammer, want voor de rest vinden we dit wel een handig paar voor het tussenseizoen en dagen waarop motregen voorspeld is.

Castelli Perfetto (€ 79,95)

Onder zijn Perfetto-lijn produceert Castelli soepele kledij die wel wat regen kan verdragen. Deze overschoenen zijn dus ook van een elastisch materiaal gemaakt, maar de Italiaanse fabrikant koos vanwege het gebruiksgemak toch voor een dikke, vlot werkende rits aan de achterkant. Onze voeten bleven langer droog dan met de Santini’s, maar ook hier vond het water via de naad zijn weg naar binnen. Die naad bevindt zich rond de enkel, waardoor de rest van de voet het wel langer droog houdt. Zolang je dus niet in de gietende regen rijdt, valt het goed mee.

Ook deze Castelli’s geven je geen beklemmend gevoel, maar ze lijken wel wat lagere temperaturen te verdragen. Aan de onderkant is een stevig materiaal gebruikt en zelfs na een aantal gravel- en mountainbikeritten ziet die er nog ongeschonden uit. De Perfetto’s lijken net als de Santini Vega’s vooral gericht op raceschoenen, maar zijn toch ook bruikbaar voor XC-schoenen. Het vlotte aan- en uittrekken, het goede ademende vermogen, het stevige ontwerp en de waterafstotende eigenschappen maken er een interessante overschoen van.

Shimano S-Phyre insulated shoe covers (€ 64,99)

Een excuus om niet te moeten fietsen in herfst- en wintertijd? Twintig jaar geleden kon je er makkelijk één inroepen en verwees je naar de ellende van die wapperende en niet-ademende regenvest of naar je verkleumde handen of koude voeten, te wijten aan handschoenen of overschoenen die hun taak niet naar behoren uitvoerden. Goed nieuws, want deze S-Phyre-overschoenen rammelen niet met je voeten. Ze zijn ab-so-luut waterdicht (met dank aan het 3 mm dunne laagje neopreen), houden je voeten warm en blijven lekker zitten om je schoen, enkel en onderbeen.

Velcro’s of ritsjes komen er niet aan te pas. De S-Phyres bestaan uit één stuk en dankzij de flexibiliteit van het vrij ‘stretchy’ materiaal (88% rubber, 12% polyamide) trek je ze makkelijk aan en uit. Het materiaal van deze overschoenen is overigens niet al te stug, waardoor je de draaisluitingen van je schoen al rijdend kan aanpassen zonder dat je de overschoenen hoeft uit te trekken. Aan de onderzijde van de schoenovertrekken werd kevlarstof gebruikt, die de shoe covers extra moet beschermen tegen slijtage. De overschoenen zijn – zeker in vergelijking met gelijkaardige producten van bijvoorbeeld Spatzwear en GripGrab – niet zo hoog en hoewel als kleur ‘zwart’ wordt aangegeven, ogen ze eerder grijs. Hogere modellen vinden we persoonlijk mooier, maar los daarvan doen de S-Phyres meer dan hun job en kan je er jaren plezier aan beleven.

Dit artikel verscheen in de zesde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!