Deel dit artikel:

Energy Lab zet je juist op je fiets

Recreatieve fietsers kunnen voortaan ook terecht bij Energy Lab om zich te laten opmeten en positioneren. Ook een volledige analyse van de lichaamssamenstelling en botstructuren is daarbij inbegrepen.


Sven Nys opende het nieuwe labo. (foto energy lab)
De correcte positie op de fiets wordt door tal van factoren bepaald. Iedereen heeft andere afmetingen, andere verhoudingen en andere anatomische structuren.

Binnen Energy Lab is er daarom een state-of-the-art fietspositioneringslabo ontwikkeld waarbij renners driedimensioneel worden geanalyseerd tijdens het fietsen.

De positionering zelf wordt voorafgegaan door een scan van de botten om beenlengteverschil en stand van het bekken na te gaan. Hierbij wordt meteen ook de lichaamssamenstelling geanalyseerd, zodat je een beeld krijgt van het totale vetpercentage, de verdeling van de vetmassa over het volledige lichaam, de vetvrije massa.

Ook de voetstructuur wordt in rekening gebracht door middel van een analyse van de drukverdeling onder de voet. Bij afwijkingen kunnen er bovendien zooltjes op maat gemaakt worden.

Nieuw bij Energy Lab is ook het pedaalkrachtmeetsysteem waarbij de duw- en trekkrachten van het linker- en rechterbeen in beeld worden gebracht. Dit systeem, gecombineerd met beelden gemaakt door hogesnelheidscamera’s, maakt het mogelijk om traptechniek en trapefficiëntie gevoelig te verbeteren. 

Sven Nys opende op donderdag 25 maart alvast officieel de deuren van het nieuwe labo. “Het belang van een correcte positie op de fiets kan niet genoeg onderstreept worden. Niet alleen kan dit veel blessureleed voorkomen, maar bovendien ga je efficiënter rijden”, vindt ook Nys.