Deel dit artikel:

EK wielrennen: wie, wat en wanneer?

Vanaf komend weekend vindt in München het EK wielrennen plaats. Wie rijdt wanneer? Wat mogen we verwachten? En waarom kunnen we dit nu al een ‘Super-EK’ noemen?

Wegrit mannen

De elitemannen bijten de spits af op zondag 14 augustus. Na de start in Murnau krijgen de renners een 209,4 kilometer lang parcours voorgeschoteld, dat uit twee delen bestaat: een heuvelachtige aanloop en een plaatselijk circuit. Dat we zullen afklokken op 1479 hoogtemeters, heeft vooral te maken met enkele korte klimmetjes in de beginfase, zoals de Schloßberg (1 km à 10,4%). De lokale lus van 13 kilometer is nagenoeg volledig vlak en wordt vijf keer afgewerkt. De finish ligt op de Odeonsplatz in München en is voorzien tussen 15.25 en 16 uur.

De favorieten voor de Europese titel vinden we vooral bij de snelle mannen. Denk onder meer aan Fabio Jakobsen, Arnaud Demare, Alexander Kristoff en Mads Pedersen. Aan Belgische zijde is de hoop hoofdzakelijk gevestigd op Tim Merlier, die in München een unieke kans krijgt om een extra kampioenentrui te veroveren. Als de puzzelstukjes in elkaar vallen zoals op het BK in Middelkerke, dan ligt de titel voor het grijpen. Al zal hij dan wel de derby der Lage Landen moeten winnen tegen Fabio Jakobsen …

Tijdritten

Zowel de mannen als de vrouwen betwisten hun EK tijdrijden op woensdag 17 augustus. Plaats van afspraak is Fürstenfeldbruck (circa 30 kilometer ten westen van München) en in beide gevallen is de wedstrijd (slechts) 24 kilometer lang. Het wordt iets voor grote motoren, want het parcours telt amper 180 hoogtemeters. De enige hindernis van betekenis is een klimmetje van 400 meter aan 7,4%. Bij de vrouwen kennen we de winnares rond 16u, bij de mannen omstreeks 19u15. Wie worden de opvolgers van de Zwitserse chronospecialisten Stefan Küng en Marlen Reusser?

Misschien wel Küng en Reusser zelf, want het ziet ernaar uit dat ze allebei hun titel zullen verdedigen. Al zal wereldkampioen Filippo Ganna het de regerende laureaat niet makkelijk maken. Bij de vrouwen is ook wereldkampioene Ellen van Dijk uiteraard een grote kanshebster. Voor het overige oogt de voorlopige startlijst tot nog toe erg mager, al weten we wel dat de Belgische kleuren worden verdedigd door Rune Herregodts, Sara Van de Vel en Julie Van de Velde. Yves Lampaert moest helaas afzeggen wegens ‘niet fit’. Een top 10-notering zou mooi zijn voor onze landgenoten.

Wegrit vrouwen

Het klapstuk van dit EK wielrennen is de wegrit bij de vrouwen, die plaatsvindt op zondag 21 augustus. Het parcours is 128,3 kilometer lang en lijkt sterk op dat van de mannen: een glooiende aanloop van ruim 80 kilometer en twee lokale ronden van 13 kilometer – goed voor 746 hoogtemeters in totaal. De finish ligt eveneens op de Odeonsplatz in München en is voorzien rond 15u.  

Naar de topfavoriete voor de Europese titel bij de vrouwen hoeven we niet lang te zoeken. Lorena Wiebes krijgt een finale voorgeschoteld die haar in principe op het lijf geschreven is. En zoals bleek in de Tour de France Femmes: als ze de ruimte krijgt om te sprinten, is ze zo goed als onklopbaar. Aan de andere landen om het snode plannetje van de Nederlandse selectie – met ook Ellen van Dijk en Demi Vollering – te ontwrichten. Benieuwd of onze Belgische dames de oranje armada iets in de weg kunnen leggen. Nu Lotte Kopecky heeft afgezegd voor de wegrit om zich volop op de piste te focussen, lijkt dat ‘mission impossible’, al weet je natuurlijk nooit …

Baanwielrennen, MTB en BMX

Het EK in München is een zogeheten ‘Super-EK’. Lees: niet enkel op de weg wordt er gestreden voor eeuwige Europese roem, maar evenzeer op de piste, in het mountainbike en in het freestyle BMX. Sterker nog: ook in heel wat andere sporten (atletiek, gymnastiek, triatlon …) zijn er Europese titels te verdienen. Dat wordt smullen!

11-16 augustus: baanwielrennen

11-13 augustus: BMX Freestyle

19-20 augustus: mountainbike

Gerelateerde artikels