Deel dit artikel:

Eindigt Van der Poel zijn seizoen met alsnog een wereldtitel?

Dit weekend, 8 (vrouwen) en 9 (mannen) oktober, vindt in Italië het eerste WK gravel plaats. Toppers als Sagan, Oss, Vermeersch, Terpstra en Stybar tekenden al present. Voeg daar nu maar Mathieu van der Poel en Greg Van Avermaet bij.

De elitemannen krijgen een wedstrijd van 190 kilometer voorgeschoteld, waarvan 75% uit gravel bestaat. De Italiaanse regio Veneto is het decor van het eerste WK gravel. De startplaats is Vicenza, finishen gebeurt in de fotogenieke omwalde stad Cittadella. Hoewel het om een eerste editie gaat, tekenen tal van toppers al present.

Vervecken: “Voor diverse profielen”

Erwin Vervecken, de coördinator van de UCI Gravel World Series, geeft duiding: “Het WK gravel biedt een terrein aan voor renners met diverse profielen. Het is natuurlijk mooi meegenomen dat het in Italië is en het de dag ervoor de Ronde van Lombardije is. Voor de crossers is het dit jaar een ander verhaal. Nu zitten bijna alle veldrijders in Amerika, maar dat zal volgend jaar anders zijn. Dan ligt het WK gravel een week vroeger en zullen er geen grote wedstrijden op het programma staan, zoals dit jaar wel het geval is met Parijs-Tours.”

De positionering van dit WK op de wielerkalender is net het interessante. “Voor de wegrenners is het het einde van het seizoen. Ze hebben weinig te verliezen bij een deelname. Ook voor de mountainbikers ligt hun WK achter de rug en klinkt een deelname in de graveldiscipline aantrekkelijker. Aan de start staan renners met ambities, maar ook renners die als ambassadeur starten voor hun fietsmerk – toch iets wat ook leeft. De fietsindustrie smult van de populariteitsgroei van de gravelfietsen.” Zo zullen Specialized en Canyon zeker niet klagen over de deelname van Peter Sagan en Mathieu van der Poel.

Van der Poel: “Eerste training op gravelbike”

Zelf is Van der Poel voorzichtig over zijn ambities in een persbericht van zijn ploeg: “Voor mij is het de eerste gravelrace in mijn carrière. Maar het is niet helemaal nieuw. Ik heb voor het eerst op de gravelbike getraind en het voelt als iets tussen veldrijden en rijden op de weg. Het is vooral leuk om daar te zijn. Als het gevoel zondag goed is, zal ik uiteraard mijn best doen om een zo goed mogelijk resultaat te boeken.”

De vrouwen strijden op zaterdag 8 oktober voor de wereldtitel op de gravelwegen. Het parcours telt 140 kilometer. Ook hier staan er naar verluidt mooie namen op de startlijst. Al is het voorlopig wachten op de concrete namen. De Nederlandse kampioene Riejanne Markus staat wel al zeker aan de start en de UCI kondigde zelf al Pauline Ferrand-Prevot aan. Met milde temperaturen, droge omstandigheden en weinig wind lijkt het uit te draaien op een strijd tussen de snelle mannen en vrouwen, zeker gezien het niet al te technische parcours.

“Wat de toekomst brengt? Als je ziet hoe snel de Strade Bianche als “zesde klassieker” wordt beschouwd, doet het ons alvast dromen dat ook dit een vaste waarde wordt op de wielerkalender”, sluit de drievoudig wereldkampioen veldrijden Vervecken af. De kaarten liggen alvast goed.

Gerelateerde artikels