Deel dit artikel:

EF – Easypost rijdt Giro met Cannondales composteerbare bidon

EF Education - Easypost zal de Giro d'Italia rijden met een milieuvriendelijke, 100% composteerbare bidon van Cannondale. Het Amerikaanse merk wil ook andere fabrikanten de goede richting in duwen, want het stelt de licentie open voor gebruik in de hele UCI World Tour vanaf volgend seizoen.

De Giro d’Italia zal de eerste koers worden waarbij Cannondales professionele WorldTour-team, EF Education – EasyPost, 100% composteerbare bidons zullen gebruiken. Het damesteam, EF Education-TIBCO-SVB, zal de bidons kort daarna gebruiken tijdens de Itzulia Women-etappekoers (Baskenland, Spanje).

“Het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk houdt in dat we moeten begrijpen wat onze impact is en waar die plaatsvindt”, verklaart Cannondale. “Elk jaar worden er naar schatting 630.000 bidons gebruikt in het profpeloton, waarvan 70.000 alleen al in een grote ronde zoals de Giro d’Italia. Elk jaar worden er 34.000 bidons gebruikt door zowel het EF Education – EasyPost-mannenteam als het EF Education – TIBCO – SVB-vrouwenteam. Cannondale wil hier verandering in brengen door betere materialen te gebruiken die de eenmalig te gebruiken plastic bidons vervangen, om zo naar een duurzamere oplossing toe te werken.”

Composteerbaar

De Cannondale 100% composteerbare bidon is gemaakt van materialen die van planten afkomstig zijn, waarbij het tuitje, de dop en de bidon volledig composteerbaar zijn, vrij van weekmakers, zware metalen en BPA’s… waardoor hij zowel mens- als milieuvriendelijk is.

Hoe werkt het? De bidon zal, als groen afval, in slechts drie maanden ontbinden in een industrieel composteringssysteem zodra het wordt blootgesteld aan micro-organismen, warmte en vochtigheid. Dit is gecertificeerd door de Europese compostnorm EN13242. Thuis zal dit ongeveer 10 tot 12 maanden zijn, vanwege de variabiliteit in compostsystemen thuis.

Wat opvalt, is dat Cannondale de licentie voor de 100% compostable bidon zal openstellen voor de hele World Tour vanaf het seizoen 2023 en daarna. Volgens Cannondale is dat “om een duurzamere toekomst voor professioneel wielrennen te helpen creëren”. De bidon zal trouwens niet beschikbaar worden voor aankoop door de consument. Gewone fietsers hebben dan ook iets minder de neiging om drinkbussen gewoon in de kant te gooien dan profrenners.