Deel dit artikel:

EERSTE INDRUK: de eerste tubeless band van Continental

De Continental Grand Prix 4000 S II was al de referentie op vlak van racebanden, maar na 14 jaar wordt het nummer 4000 ingeruild voor 5000 - meteen ook het teken om naast een gewone ook een tubeless band te introduceren. Cycling.be mocht het nieuwe rubber als eerste aan een test onderwerpen.

De Grand Prix 4000 S II was al de populairste allround raceband en liet nog altijd topscores noteren in vergelijkende tests, maar toch vond Continental dat het na veertien jaar tijd was om de GP 4000 uit te zwaaien. Het bleek geen simpele opdracht om een topband nog beter te maken, maar met enkele cruciale ingrepen vonden de ingenieurs toch nog verbeterpunten.

In een zoektocht naar het ultieme compromis tussen grip, rolweerstand, levensduur en lekbescherming werd de Black Chili Compound verder verfijnd en de Active Comfort Technology werd geïntegreerd. Die absorbeert trillingen om je rit zachter te laten verlopen. De Lazer Grip-graveringen op de schouders van het loopvlak laten wat vervorming toe, zodat je meer grip hebt in de bochten. De Vectran Breaker-laag is eveneens vernieuwd en moet lekke banden nog meer onmogelijk maken. Alles samen maakt dat van de Grand Prix 5000 volgens Continental de beste allroundband op de markt.

EINDELIJK TUBELESS

Maar de technologie waar het meest om te doen is, is de tubelesstechnologie in de Grand Prix 5000 TL. Continental koos voor een echte tubeless band en geen tubeless-ready. Dat houdt in dat er een luchtdichte binnenlaag is toegevoegd, terwijl een tubeless-ready band daarvoor rekent op de hulp van de tubeless antilekvloeistof. Bijkomend voordeel is dat de 5000 TL nog veiliger rond allerlei tubeless en tubeless-ready velgen past – en daar was het Continental natuurlijk om te doen.

De gewone Grand Prix 5000 biedt twaalf procent minder rolweerstand, een twintig procent betere lekbescherming, een tien gram lichter gewicht en beter comfort dan de Grand Prix 4000 S II. In al die factoren doet de band het volgens eigen labometingen ook beter dan alle rechtstreekse concurrenten. De 5000 TL doet het nog beter, want hij heeft nog eens vijf procent minder rolweerstand en is zelfs zonder tubeless antilekvloeistof lekbestendiger dan de gewone band.

De GP 5000 is er in 23, 25, 28 en 32 millimeter en weegt dan 200, 215, 235 en 290 gram. Ook de 650b-maat wordt bediend met een 25 en 28 millimeter. Voor de 5000 TL verdwijnt de 23 millimeter. De 25, 28 en 32 millimeter wegen 300, 345 en 370 gram. Gebruik je de kleinere wielmaat, dan is er een 5000 TL in de 28 millimeter breedte. De Grand Prix 5000 zal 62,99 euro als adviesprijs meekrijgen, de 5000 TL 74,99 euro. Vanaf donderdag 8 november zullen ze in de winkels liggen.

EERSTE INDRUK

Om de nieuwe band optimaal te testen, mochten we twaalf kilometer klimmen op de Teide, gevolgd door wat vlakke en dalende stroken met daarna nog vier kilometer bergop. Maar de ultieme test kwam in de 26 kilometer lange en bochtige afdaling naar Granadilla. Die was eerst droog en in het tweede deel nat, zodat de kwaliteiten of gebreken van de banden wel heel snel naar boven konden komen. We moeten toegeven, we hebben enkele kwaliteiten opgemerkt: de banden begonnen niet te slippen wanneer we hard in de ankers gingen met onze schijfremmen, we gingen hard en plat door de bochten met het volste vertrouwen, en ook in de nattere gedeeltes konden we de Continentals niet in verlegenheid brengen. Voor een finaal oordeel wachten we nog tot we de banden op onze eigen fiets hebben, maar de eerste indruk is meer dan veelbelovend. Het lijkt erop dat de 5000 een waardige opvolger is van de gereputeerde GP 4000.

Lees ons volledig testverslag met extra uitleg van de ontwikkelaars binnenkort in het decembernummer van cycling.be magazine!