Deel dit artikel:

Eerste fietssnelweg op komst

De Vlaamse Regering wil fietssnelwegen aanleggen tot in de grote steden. De allereerste velostrade komt er tussen tussen Diest en Antwerpen en zou nog dit jaar klaar moeten zijn.


De velostrade tussen Diest en Antwerpen zou dit jaar nog klaar moeten zijn. (foto belga)
Een fietssnelweg is een breed en hoogkwalitatief fietspad, telt een beperkt aantal op- en afritten en heeft nergens verkeerslichten of kruispunten. Het zou bijna even snel, veiliger én milieuvriendelijker moeten zijn dan de wagen. 

De allereerste fietssnelweg in Vlaanderen moet Diest met Antwerpen verbinden. Voor het eerste traject Diest-Mechelen wordt gebruik gemaakt van de Dijle- en Demeroevers. Op de ontbrekende stukken wordt een nieuw fietspad aangelegd. Ook op het tweede deel tussen Mechelen en Antwerpen en Mechelen schieten de werkzaamheden aardig op. De fietsverbinding tussen Antwerpen en Kontich is al klaar, nu is het de beurt aan Kontich-Mechelen.

AANSLUITING VANUIT BRUSSEL?

Volgens het kabinet van minister Crevits is het de bedoeling om ook andere trajecten aan te pakken. “De minister zat al samen met Brussels minister van Openbare Werken Grouwels“, zegt woordvoerster Cybelle-Royce Buyck in Het Nieuwsblad. “Tijdens die vergadering is ook de aansluiting vanuit Brussel ter sprake gekomen.”

In Nederland zijn de fietssnelwegen al langer ingeburgerd. Een goed jaar geleden droomde gouverneur Lodewijk De Witte van Vlaams-Brabant al luidop van velostrades. Hij dacht vooral aan fietssnelwegen naar de verschillende stations op het expressnet tussen Leuven en Brussel. Van daaruit zouden pendelaars hun weg kunnen verderzetten met de bus of de trein.