Simon Richardson en Daniel Lloyd van Global Cycling Network overlopen enkele trainingsmethodes die profs heden ten dage hanteren om beter uit de winter te komen. Team Sky-coach Tim Kerrison laat zijn atleten bijvoorbeeld korter en intensiever trainen (ook met krachttrainingen) in het begin van de winter (de zogenoemde ‘omgekeerde periodisatie), om daarna de duur steeds meer te vergroten. In principe zou dit ook voor recreanten interessant kunnen zijn, vinden ze bij GCN, omdat je in de winter minder daglicht hebt om je trainingen uit te voeren. Hoe langer de dagen worden, hoe langer je dan kunt gaan fietsen.
Stabilisatietraining, waarbij de rompspieren worden versterkt, maken natuurlijk altijd deel uit van de wintertraining van profrenners.
Renners gaan steeds vaker op hoogtestage, ook in de winter, al heeft dat niet voor iedereen even veel effect. Zo sliep Rohan Dennis vorige winter acht weken lang in een hoogtetent. Dat stimuleert de aanmaak van rodebloedcellen. Toegegeven, deze tip is niet meteen de meest haalbare voor de gewone recreant.
Andere renners blijven dan weer wel trouw aan een brede basis die aangekweekt wordt in de wintermaanden. Tom Dumoulin is zo’n renner.
Het moge duidelijk zijn: niet elk trainingsprincipe werkt voor iedereen. Wat wel altijd goed is, is om je minpunten op te sommen en daaraan te werken in de winter.