Deel dit artikel:

Een dagje Vogezen

De Vogezen is een geliefde bestemming bij vele fietsliefhebbers. Tussen de Pyreneeën en de Alpen door trekt ook de Tourkaravaan vrijdag ook door deze streek. Verken het parcours en rij het peloton achterna!


De Col de la Schlucht is de tweede klim van de dag. (foto alpenrennradtouren)
De dertiende etappe neemt het peloton mee van Vittel naar Colmar. Goed voor 200 km door het middengebergte in noordoost-Frankrijk. Onderweg staan er twee cols van 3de, twee van 2de en één van 1ste categorie op het programma.

Na de start in het waterdorpje Vittel verlopen de eerste 35 km vrij rustig. Voor de eerste tussensprint in Xertigny moet er al een stukje geklommen worden en ook daarna loopt het nog enkele kilometers bergop richting Côte de Xertigny (3de categorie ? 2 km tegen gemiddeld 5,3%).

Tot aan kilometerpaal 70 gaat het vooral naar beneden, waarna het parcours terug in stijgende lijn verloopt. Met net geen 100 km achter de kiezen wacht de beklimming van de Col de la Schlucht (2de categorie ? 8,9 km tegen gemiddeld 4,2%). In het begin van deze klim wordt er nog geflirt met stijgingspercentages van 5 à 6%, maar tijdens de laatste vier kilometer vlakt het af.

Meteen na de afdaling gaat het al opnieuw omhoog. De col du Platzerwasel (1ste categorie ? 8,7 km tegen gemiddeld 7,6%) is de zwaarste klim van de dag. Het begin is een klim van 1ste categorie niet waard, maar de laatste vijf kilometer duikt het stijgingspercentage bijna niet meer onder de 9%.

Boven aangekomen is het niet ver meer tot Le Grand Ballon, de hoogste top van de Vogezen, maar de parcoursbouwer laat deze extra hoogtemeters links liggen. Een lange afdaling van bijna twintig kilometer brengt de renners aan de voet een volgend klimmetje, de Col du Bannstein (3e categorie ? 2,1 km tegen gemiddeld 5,1%).

Deze puist stelt dan misschien niet veel voor, maar 15 km verderop ligt de volgende klim alweer te wachten met de Col du Firstplan (2de categorie ? 8,4 km tegen gemiddeld 5,4%), die de benen heel wat meer pijn zullen doen. Eenmaal op de top is het dan nog twintig kilometer in grotendeels dalende lijn tot de finish in Colmar.