Deel dit artikel:

Een Brabantse Pijl met extra cachet

Normaal valt de bezetting in de Brabantse Pijl aardig mee, maar door corona en het wegvallen van Parijs-Roubaix krijgt de koers opeens heel wat meer schwung in 2021. Niet alleen breien Wout van Aert en Jasper Stuyven een verlengstuk aan hun voorjaar, het betreft ook een generale repetitie voor het WK later dit jaar in Leuven.

De markt van Leuven vormt ook dit jaar het startdecor, al zal het andermaal zonder publiek te doen zijn. De wedstrijd zelf is een vijftal kilometer langer dan vorig jaar, waardoor de 200 km aangetikt wordt. Vanuit Leuven trekt het peloton helemaal naar Waterloo en Waver waar enkele heuvels hen opwachten. In en rond Overijse krijgen de renners drie en een halve lokale ronden van 21,9 kilometer voorgeschoteld. Die worden gekruid met de Hagaard, de kasseien van de Hertstraat, de Holstheide, de recent geëffende klinkers van de Moskesstraat en de klim richting aankomst op de Brusselsesteenweg. Die Moskesstraat stond voordien bekend om zijn kasseien in erbarmelijke staat, maar met het WK in aantocht werd besloten alles heraan te leggen.

Onze favorieten

Bijna alle WorldTour-teams staan aan de start in Leuven. Enkel de gelederen van Astana en Movistar zal je overmorgen niet zien. Zoals gewoonlijk verzekerde Alpecin-Fenix zich van een wildcard en ook Sport Vlaanderen-Baloise, B&B Hotels, Bingoal Pauwels Sauces WB, Total Direct Energie en Uno-X mogen aantreden. De topfavoriet voor woensdag zit echter niet onder hen. Die rijdt in het geel van Jumbo-Visma: Wout van Aert. Voor de gemiddelde renner reed de Lillenaar een subliem voorjaar, maar naar zijn mening mocht het af en toe toch nog beter. Hoewel hij in Gent-Wevelgem beresterk voor de dag kwam, lukte het in de Ronde van Vlaanderen net niet. Nu Wout een veelwinnaar geworden is, zou een overwinning in de Brabantse Pijl ook niet misstaan op zijn erelijst.

Ook Trek-Segafredo kan rekenen op zijn man van het voorjaar. Na winst in Milaan-San Remo kan het seizoen van Jasper Stuyven eigenlijk al niet meer stuk, maar het parcours ligt hem en zijn vorm is uitermate goed, dus waarom niet? Iemand die dit parcours ook wel ziet zitten, is Michael Matthews. Terug in zijn vertrouwde Australische stal komt hij stilaan boven water na een moeilijk 2020. Uit het verleden blijkt eveneens dat Matthews piekt naar de heuvelklassiekers, te beginnen met de Brabantse Pijl. Bahrain Victorious gokt op twee paarden tegelijk met landgenoot Dylan Teuns en Sonny Colbrelli. De twee reden zich tijdens het voorjaar al in de kijker, maar konden niet echt beslissend zijn. Nu wel dan?

Andere renners die je woensdag zeker in de gaten mag houden zijn: Greg Van Avermaet, Tom Pidcock, Anthony Turgis, Christophe Laporte, Mikkel Honoré en Matteo Trentin.

Alaphilippe juicht bijna te vroeg

Vorig jaar viel de koers in z’n plooi op de allerlaatste passage van de Moskesstraat waar Alaphilippe wederom goed doortrok. Enkel Mathieu van der Poel en Benoît Cosnefroy konden het tempo van de wereldkampioen bijhouden, met z’n drieën richting finish dus. Onderweg was er nog wat getater tussen Alaphilippe en Cosnefroy en die laatste trok als eerste de sprint aan. Van der Poel raakte ingesloten en kwam aan de finish enkele centimeters tekort om Alaphilippe te remonteren. Al werd het nog behoorlijk nipt, want net als enkele dagen voordien in Luik-Bastenaken-Luik stak Alaphilippe aardig vroeg de handen in de lucht en toen kwam Primož Roglič er nog over. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, toch Julian? De wereldkampioen is er overigens deze editie niet bij. Hij is op stage.

Bekijk hier de samenvatting van de Brabantse Pijl 2020: