Deel dit artikel:

Edith Vanden Brande wint La Marmotte

Onze landgenote Edith Vanden Brande heeft zaterdag La Marmotte op haar naam geschreven. Bij de mannen won de Nederlander Bert Dekker de hoogmis der cyclosportieven al voor de vierde keer. Jamie Burrow, ex-ploegmaat van Lance Armstrong bij US Postal, schreef een dag later de Maratona dles Dolomites op zijn naam.

Edith Vanden Brande legde de 174 km door de Franse Alpen af in 7u02. De Nederlander Bert Dekker kwam na 6u09 als eerste boven op L’Alpe d’Huez. De systeem-operator uit het Nederlandse Woerden won eerder al in 1997, 1999 en 2002.

Op de beklimming van de eerste col van de dag, Le Glandon, was er een groep van 30 man voorop geraakt. In het dal bleven er nog acht over en tijdens de beklimming van Le Télégraphe, reed Dekker ze één voor één uit het wiel.

Op de top van Le Galibier had de Nederlander drie minuten voorsprong op de eerste achtervolgers. Ondanks een lekke band slaagde hij erin om die kloof nog uit te breiden tot 5 minuten aan de voet van L’Alpe d’Huez.

Op deze slotklim smolt de voorsprong als sneeuw voor de zon, maar Dekker hield stand en mocht voor de vierde keer de handjes in de lucht gooien na de 21 bochten van de Alpe.

Een dag later toonde de Brit Jamie Burrow zich de snelste in die andere grote cyclo, de Maratona dles Dolomites. Hij was 7 seconden sneller dan vluchtgenoor Alfonso Falzarano. Derde werd Antonio Corradini, de winnaar van La Marmotte 2008.