Deel dit artikel:

Edge 500: voor profs en ambitieuze recreanten

Garmin stelde onlangs de Edge 500 voor op de fietsbeurs Eurobike. Deze lichtgewicht GPS-fietscomputer kwam tot stand in samenwerking met de wielerploeg Team Garmin-Slipstream.


De Garmin Edge 500 weegt slechts 56 gram, heeft een hooggevoelige GPS ontvanger met HotFix en communiceert draadloos met ANT+ compatibele apparatuur.

“Met input van de wielrenners van Team Garmin-Slipstream hebben we een lichtgewicht GPS-fietscomputer ontwikkeld die geschikt is voor zowel de wielerprof als voor de beginner,” aldus Remco Flikweert, commercieel manager van Garmin Nederland. “De Edge 500 houdt op een speciaal ontworpen fietsstuursteun alle resultaten perfect bij.” 

De Edge 500 houdt onder andere snelheid, afstand, tijd, GPS-positie, hoogte en de verbruikte calorieën bij. De toegepaste ANT+ technologie zorgt er verder voor dat de Edge 500 draadloos synchroniseert met compatibele trapkrachtmeters, snelheids-, cadans- en hartslagsensors.

Exacte stijging en dalingspercentages worden berekend met behulp van een luchtdrukhoogtemeter. De nieuwe GPS-fietscomputer van Garmin werkt tot 18 uur op de oplaadbare batterij.

CHRISTIAN VANDEVELDE: ‘EDGE 500 IS WAAROM WE GEVRAAGD HEBBEN’

“Als hoofdsponsor van onze wielerploeg geeft Garmin ons de garantie dat wij altijd rijden met de beste technologie,” zegt Christian VandeVelde, renner van Team Garmin-Slipstream. “Tijdens de training hebben wij gevraagd om een kleiner toestel met een groot scherm, eenvoudig te gebruiken toetsen en een robuuste steun. Garmin heeft naar ons geluisterd.”

“De Edge 500 is exact waar we om gevraagd hadden en zelfs meer dan dat. Het toestel geeft zelfs de stijgsnelheid, verbruikte calorieën en temperatuur weer.”

Voor een precieze berekening van het aantal verbruikte calorieën, gebaseerd op de hartslag van de gebruiker, werkte Garmin nauw samen met Firstbeat Technologies Ltd. uit Finland. Deze organisatie is marktleider op het gebied van hartslaganalyse en de bijbehorende software voor de sportindustrie.

Hierdoor merkt de Edge 500 in combinatie met Garmin’s hartslagmonitor zelfs de kleinste veranderingen in hartslag op en gebruikt dit voor een correcte berekening van het aantal verbruikte calorieën.

JONATHAN VAUGHTERS: ‘ELKE GRAM EN SECONDE TELT’

“In de wielersport, waar elke gram en iedere seconde telt, zijn de accurate, uitgebreide gegevens van de Edge 500 uniek”, aldus Jonathan Vaughters, directeur van Slipstream Sports. “Het is in alle opzichten de perfecte tool voor training en voor wedstrijden – tijdritten, beklimmingen, sprints en ontsnappingen.”

“In combinatie met Garmin Connect kunnen wij de ritgegevens direct na afloop analyseren en zien waar onze renners zich kunnen verbeteren. Ook hebben onze fans en de media hierdoor inzicht in de prestaties van de individuele rijders.”

Gebruikers van Garmin Connect kunnen de resultaten van Team Garmin-Slipstream namelijk online bekijken, downloaden en analyseren. Er wordt onder andere informatie gegeven over de tijd, afstand, snelheid, hoogte en hartslag van de rijders op afgelegde trajecten.

De nieuwe Garmin Edge 500 wordt begin 2010 verwacht. De consumentenadviesprijzen zijn nog niet bekend.