Deel dit artikel:

EDCO wielsets met keramisch gelagerde naven

Hoe minder weerstand, hoe sneller je kan fietsen. Daarom hebben de Gueulaz en Forclaz wielsets van de Zwitserse wiel- en componentenfabrikant EDCO keramisch gelagerde naven.


Om sneller te fietsen is het belangrijk om de weerstand zo veel mogelijk te beperken. Dat kan gaan van aërodynamica tot mechanica. Draaiende onderdelen zoals de wielen behoren tot de mechanische groep.

Bij de wielnaven is de wrijvingsweerstand van de lagers van zeer groot belang. Om die weerstand zo laag mogelijk te houden moeten de lagers in de eerste plaats perfect op één lijn liggen. EDCO, de Zwitserse wiel- en componentenfabrikant besteedt daar dan ook de meeste aandacht aan.

De basis van de wielen wordt gevormd door zeer hoogwaardige uit één stuk gedraaide lichtmetalen CNC gedraaide EDCO SuperG naven. Deze zijn standaard voorzien van afgedichte industriële lagers. Om de weerstand tot een minimum te herleiden kunnen de EDCO naven in optie ook uitgerust worden met keramische Ceramic Speed lagers.

De keramische Grade3 kogels in de lagers zijn perfect rond en zodanig hard dat er praktisch geen wrijving en slijtage ontstaat. De weerstand is dan ook bijna te verwaarlozen. Sapim CX-ray spaken verbinden de 19 mm (Gueulaz) of 31 mm (Forclaz) hoge met 3k carbon versterkte velg aan de EDCO naaf.

De zitting voor de 700c banden en de remzone zijn uit aluminium. Dit voor een betere remwerking en warmte afvoer in zowel natte als droge omstandigheden. Het Gueulaz voorwiel telt 24 en het achterwiel 28 spaken en wegen samen 1535 gram. Bij de Forclaz wielset is dat 18 vooraan en 24 achteraan met een totaal gewicht van 1611 gram.

De EDCO monobloc cassette body is compatibel met alle Campagnolo 9,10,11 en Shimano 8,9 en 10 speed cassetttes. EDCO wielsets worden inclusief snelspanners en een stevige wieltas met zachte voering geleverd.

Adviesverkoopprijzen:
Gueulaz set: 865 euro 
Forclaz set: 975 euro 
Ceramic upgrade set: 328 euro
 
Voor meer info en technische specificaties: www.edco.ch