Deel dit artikel:

Dylan van Baarle won Parijs-Roubaix met hoogtechnologische (en Belgische) kledij

Team INEOS Grenadiers staat de laatste weken behoorlijk onder stoom. Winst in de Ronde van het baskenland met Martinez, winst van de Amstel Gold Race met Kwiatkowski en winst van de Brabantse Pijl met Sheffield. En dan moet het mooiste zelfs nog komen: Dylan van Baarle die afgelopen zondag zegevierde in Parijs-Roubaix.

Zegevieren in de snelste Parijs-Roubaix ooit gereden dan nog. Van Baarle reed zondag gemiddeld 45,8 km/uur, waarmee hij nog 0,5 km/u sneller is dan de vorige snelste editie, die Greg van Avermaet won in 2017.

Dat ze bij INEOS alles in het werk stellen om te winnen, is al langer gekend. De ‘marginal gains’ is een begrip dat door de ploeg geïntroduceerd werd in de wielersport, en ook zondag was er duidelijk sprake van. Zo reden de INEOS Grenadiers zondag met op maat gemaakte, hoogtechnologische pakken. Van Belgische makelij dan nog, want Bioracer is sinds dit seizoen de kledingsponsor van de Grenadiers.

Gains van zondag

Net als bij de tijdritpakken, bepaalde Bioracer ook voor de Roubaix-pakken voor elke renner individueel de lengte van de mouwen en broekspijpen in functie van aerodynamica. Op strategische plaatsen in de mouwen zit bovendien Stratos Stripe, een ultralichte stof met een karakteristieke krijtstreep die speciaal voor het team werd ontwikkeld. Bovendien maken de ultralichte stoffen het pak 30% lichter en extra comfortabel voor de renners terwijl de geoptimaliseerde race position fit van de pakken de renners in een aerodynamische houding dwingt.

In een monument als Parijs-Roubaix nemen renners het vaak één tegen één op tegen elkaar en speelt ook de wind een meer bepalende rol. Daardoor is het een uitgelezen wedstrijd om marginal gains op te zoeken en er voordeel uit te halen. Ook de thermoregulatie kan daarbij verschil maken. De koelende grafeentechnologie hielp de Grenadiers 250 kilometer lang hun lichaamstemperatuur onder controle te houden, waardoor ze geen kostbare energie aan oververhitting verloren. Van Baarle won de pijlsnelle editie vast niet alleen door zijn trui, maar misschien waren het wel net die marginal gains die beslisten over winst.