Deel dit artikel:

Duel: Cannondale Scalpel Hi-Mod 1 vs. Canyon Lux CF SLX 9 Team

Door het uitstel van de Olympische Spelen hadden veel merken hun mountainbikes voor de hoogmis al klaar, maar toch zitten er nog een paar verrassingen in de pijplijn. Jammer genoeg waren die nog niet beschikbaar voor een test, maar we konden wel een beroep doen op twee pittige fully’s die we ongetwijfeld zullen zien schitteren op het olympische XC-parcours in Izu. Terwijl Cannondale Factory Racing met Henrique Avancini, Manuel Fumic, Simon Andreassen en Alan Hatherly meerdere toppers heeft om mee te spelen, is het vooral Mathieu van der Poel die het voor Alpecin-Fenix en Canyon zal moeten doen in Japan.

Het parcours in Izu, waar de olympische XC-race plaatsvindt, is nog een pak extremer en in elk geval veel uitdagender dan bij de Spelen in Londen (2012) en Rio (2016). Talrijke rock gardens, diepe drops en schuine kanten bezaaid met boomwortels vereisen niet alleen een perfecte fietsbeheersing, maar ook een aangepaste mountainbike. Een fully is onontbeerlijk op deze omloop, die uitkijkt over Mount Fuji. Tijdens het testevent in 2019 moesten heel wat renners opgeven na een val, zelfs al in de opwarming. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de meeste fabrikanten de afgelopen tijd met volgeveerde crosscountrymodellen op de proppen kwamen. De Canyon Lux draait al mee sinds 2018, maar hij is voor 2021 wel uitgerust met enkele snufjes die we voor het eerst zagen op de Exceed-hardtail. De Cannondale Scalpel werd pas vorig jaar geïntroduceerd.

Lichtgewichten

Naar de reden voor de populariteit van fully’s in het crosscountrycircuit is het niet lang zoeken: deze fietsen kunnen de moderne XC-parcoursen met hun moeilijkere hindernissen veel beter aan dan een hardtail, terwijl het gewicht veel minder dan vroeger een struikelblok is. Onze twee testfietsen ronden maar net de kaap van de 10 kilogram. Het frame van de Canyon Lux CF SLX weegt – inclusief de noodzakelijke kleine onderdelen, maar zonder demper – 1662 gram. De betaalbare CF-variant is slechts 190 gram zwaarder. De Scalpel Hi-Mod weegt inclusief demper 1910 gram. Inclusief achterdemper voegt de Lux daar enkele tientallen grammetjes aan toe. Grote verschillen zien we hier dus niet. Op het terrein en qua designkeuzes onderscheiden de twee zich echter veel duidelijker.

De Scalpel is overduidelijk gemaakt voor snelle, behendige bikers. Door de combinatie van de uitgestrekte geometrie en de vlakke balhoofdhoek van 68 graden moet je echt wel in aanvalspositie zitten om voldoende druk op het voorwiel te houden. Doe je dat niet, dan merk je dat je meteen veel minder controle hebt. Door de eigenzinnige keuze voor een ruime vorksprong van 51 millimeter krijg je een korte naloop. Dat zijn veel technische termen om aan te geven dat deze fiets redelijk ‘nerveus’ stuurt. Bij de minste stuurinput die je geeft, voel je de Scalpel direct reageren. Wie met veel vertrouwen rondrijdt, zal dat fantastisch vinden, maar wie zelf al zenuwachtig genoeg is bij een hindernis, zal er niet meteen zelfzekerder door worden.

Lees het volledige artikel in de vierde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels